söndag 3 maj 2009

Ramslök och ännu fler julrosor
...och kirskål och aklejor och miljontals runda slipade stenar. Detta är vad min skånska trädgårdshelg har bestått av. Damen med julrosorna är innehavarinna av julrosornas paradis: Ulriksdals plantskola i Kivik.( Hon pratade en förtjusande värmländska förresten.)

Egentligen var det för sent för den riktiga julrosfrossan, den var redan avhållen och de allra läckraste godbitarna sålda. Men denna ädla dam lyckades hitta en sista dubbel, vit, inne i sina inre regioner, avstängda för den stora allmänheten, endast för mig! Dessutom införskaffades en vit helleborus orientalishybrid att parkera vid dammen, där planteringen nu ståtar med hela fyra julrosor! Imorgon blir det ännu fler, för jag måste flytta dit några frösådda plantor för att få plats för den underbara dubbla i den egentliga julrosrabatten
Ramslöken växer några hundra meter från Ulriksdal, vid kungagraven i Kivik. Själva gravröset är visst värt ett besök, riktigt imponerande är det, men nu, i maj, så är det ramslöken som drar mest för min del. På andra sidan vägen, i en fuktig lövskog på riktigt näringrik småfuktig mark visar ramslöken upp sina vackra vita blommor just nu och sprider sin rent berusande gröna ramslöksdoft.

Jag önskar jag kunde plantera in lite ramslök som kunde få ersätta den ogenomträngliga bottenplantering av kirskål som växer i vår "lövskog" i trädgården i Skåne. Någon som vet om ramslök kan, ens i teorin, konkurrera ut kirskål?

Aklejor finns i hundratal både i rabatterna och utanför . Stora lass med aklejor och annat vackert som dessvärre växer på fel ställe har forslats bort till komposthögen. Tillsammans med annat mindre vackert som nässlor och kvickrot. Och min oerhört starka och envisa lillasyster har varit nere vid stranden med rullebören och hämtat lass efter lass av runda slipade stenar att fylla på med i gångarna. En annan stark och envis lillasyster har knipsat ner vresrosorna som skulle ta över ängen om man lämnade dem ifred. En lillebror har huggit ut fina grässtigar och maken har fällt en alm som dukat under för almsjukan.


Storverk har uppnåtts.

6 kommentarer:

 1. Du är lycklig du! Två trädgårdar..... På Kinnekulle har inte ramslöken börjat blomma än, vi nöjer oss med soppan än så länge.
  Du får göra paj på kirskålen, riktigt gott.
  Ha dé himla gôtt
  Nina

  SvaraRadera
 2. Ramslök har jag aldrig sett på riktigt! Men den ser härlig ut och smakar säker gott.
  Kul med nya julrosor. Det skulle jag också vilja åka. /Anette

  SvaraRadera
 3. Elin Josefin4 maj 2009 18:31

  Skånsk trädgårdshelg i maj! Det gör mig alldeles lycklig att tänka på. Jag har faktiskt frågat Hannu på Kinnekulle (www.hannu-s.blogspot.com) om ramslök kan konkurrera ut kirskål. Vi får se om han svarar! Kram från dotter E

  SvaraRadera
 4. Här kan jag svara direkt, har missat din fråga Elin! Nej ramslök kan inte konkurrera ut kirskål, löken vissnar efter blomning och är dessutom mkt lägre än kirskål!
  Hannu

  SvaraRadera
 5. Nina, visst är jag lycklig med två trädgårdar. Fast ibland tycker jag att alla trädgårdar är mina trädgårdar-min familj har ertappat mig en gång med att rensa ogräs i Humlegården i Stockholm...
  Anette, du har ju jättefina julrosor i din trädgård! Tips: Ulriksdal i Kivik har julroskampanj i april varje år. Dom har tusentals.
  Elin, vi får åka till Skåne och rensa lite kirskål när du kommer hem i sommar!
  Hannu, tack för svar till Elin...det ante mig nästan...

  SvaraRadera