söndag 10 maj 2009

Rapport från Töllås trädgård den 10 maj

Javisst, så ser det ut just denna blåsiga eftermiddag. I stenpartiet ovanför dammen. Förgätmigejen har tagit över. Fantastiskt vackert just nu, när den är fräsch och nyutslagen. I år ska försöka hinna med att få bort plantorna när de har blommat över och fylla upp tomrummen med något annat intressant. Missade det förra året. Den rosa tulpanen heter Angelique och har varit jättesnäll och förökat sig. Jag återgäldar denna godhet genom att försöka hålla rådjuren borta.
Detta är utsikten från den plats jag sitter vid just nu, fönstret framför datorn. Julrosrabatten vid skjulväggen och en klätterros-Flammentanz -som trivs ypperligt i julrosors sällskap. Till vänster örtagården som jag fortfarande inte har lyckats renovera ordentligt.Oregano och kvickrot krälar omkring och invaderar alla växter som inte kan försvara sig. De gulblommiga buskarna är mahonia som doftar underbart just nu. Och där står rosenmandeln med rabarber runt fötterna. Det här är trädgårdens bästa plats- sol någonstans hela dagen, skyddat och ingen insyn.
Grannens åker bjuder på en maskrosshow utan like. Hur vackert som helst. Och vi håller tummarna för att mördarsniglarna håller sig på den sidan av tomtgränsen i år också.
...och här är de allra första pingstliljorna. Narcissus poeticus, poetnarciss, denna trädgårds urinvånare. De bodde här när vi kom hit första gången, på våren 1987. Vi har flyttat runt ruggar med pingstliljor hur många gånger som helst, och de fortsätter snällt att blomma, år efter år. I rabatter, i gräset, i dikeskanter, under träd. Det finns en dubbel variant också, som ser ut som en liten vit ros, och som doftar nästan ännu mer. Och rådjuren bryr sig inte ett dugg om dem! Huset är byggt 1844, och pingstlijorna kan mycket väl vara lika gamla.
Nu ska jag gå ut och försöka plantera en nyinköpt buske, en lagerhägg, i ett hörn vid huset där solen aldrig någonsin lyser. Det ska gå bra. Om jag inte råkar stöta på berg i planteringsgropen. Återkommer med rapport.

6 kommentarer:

 1. Åh, vad det är vackert! Vad roligt med så gamla pingstliljor, de är så vackra.
  Förgätmigej har jag också massor av och de är så söta nu, men sedan är de ju inget vidare. /Anette

  SvaraRadera
 2. Oerhört elegant med tulpanerna i kombination med förgät-mig-ej! Och så har du en skrivbordsvy som inte går av för hackor!

  Jag blir dessutom jättenyfiken på din narcissus poeticus. Jag fotograferade en vacker narcissus på Kew gardens häromsistens och jag skulle så gärna vilja veta vad sorten heter. Letade på nätet och hittade just poeticus, men fann ingen bild som tillräckligt tydligt visar mitt-"knappen", så jag är inte riktigt säker. Jag kommer att lägga ut en bild om några dagar, jag vore jätteglad om du har lust att titta och säga om det är den sorten!

  SvaraRadera
 3. Ljuvligt! Rensa inte bort förgätmigejen innan den gett frön till nästa vårs blomning bara...
  Finns inget som slår den som kompis till tulpanerna tycker jag....
  Ha´t himla gôtt
  Nina

  SvaraRadera
 4. Oj, vilka muskedunder (kan man säga så?) till julrosor du har. Vad är hemligheten? Vacker stenmur har du också, men grannen .... *Harkel* *harkel*. Hoppas vinden ligger på från rätt håll vid blomningen! /Ruben

  SvaraRadera
 5. Tack Anette, ja förgätmigej vill man bara ha när dom är blå och vackra, fast då vill man ju ha stora hav av dem. Och det blir så tomt efteråt.
  Camellia-jag har kollat upp mina narcisser, och enligt Karin Berglunds uppslagsbok så heter de narcissus poeticus "recurvus". Om det nu kan vara till någon ledning...Jag ska hålla utkik efter dina bilder!(fast det gör jag ändå)
  Nina, ingen fara, jag rensar ALDRIG förrän jag är helt tvungen.
  Ruben, hemligheten med mina muskedunder till julrosor är möjligen att de står alldeles utanför min ytterdörr och med trädgårdsskjulet som närmsta granne, så dom får en släng av sleven nästan varje gång jag går runt med kogödsel eller chrysan eller blodmjöl eller någon annan stärkande substans. Eller också gillar dom att ha rosen som närmaste granne.Och ja, grannen är väldigt generös med sina maskrosor...

  SvaraRadera
 6. Poeticus blir lite försenad, jag har för många inlägg at lägga ut för tillfället, men den kommer vad det lider! Tack på förhand för hjälpen.

  SvaraRadera