fredag 8 maj 2009

Shabby chic?

Eller bara shabby? Eller helt enkelt ett fönster i behov av renovering? Och är det den vita pelargonen i kombination med det skabbiga fönstret som gör att den här bilden trots allt kan se lite chic ut?
Det där med trender är inte lätt. Man undrar om "shabby chic"-trenden kommer att stå sig, den har pågått rätt länge nu. Jag upptäckte den nån gång på 90-talet när den brittiska inredningsfantomen Tricia Guild började skava av färgen på gamla trämöbler och placera i trehundraåriga hus i Toscana tillsammans med stormönstrade tyger. Jag minns att min mamma som var en mycket sparsam person, uppvuxen under extremt torftiga förhållanden på den skånska landsbygen, blev lite glad. Hon såg sina fina men avskavda gamla baljor och krukor få ett nytt liv. Hon skulle inte behöva skaffa nytt bara för att det gamla hade fått sina törnar. Hon kunde bara hänvisa till Tricia Guild...
I trädgården har det varit poppis i många år nu med antikbehandlade grejer. Nya lerkrukor som bemålas med filmjök för att se lite ankomna ut. Rostiga järnföremål. Emaljkannor med sprucken emalj. Shabby chic. Gränsen går möjligen vid algangripna växthusglas.
Någon vän av trädgårds- och inredningstrender är jag defintivit inte. Tvärtom. Jag hyllar prinicipen att i trädgården, där gör man precis hur man vill. Men jag måste ju erkänna att det är lite bekvämt att kasta en blick på sina väderbitna fönster och tänka att ja de kanske inte behöver målas i år i alla fall. Ett år till kan de få passera som shabby chic. Om inte fönsterrutorna faller ur vid nästa västliga storm.

8 kommentarer:

 1. Fniss..tycker det är en jättebra o praktiskt stil..fast jag gillade den innan jag visste att den hette nåt..
  Jag har nog ett sånt där fönster som passerat "chic" för länge sen på västerväggen..bör åtgärdas akut..Inte har det hjälpt att sonen helst har det på vid gavel året runt heller..

  SvaraRadera
 2. Det där fönstret på bilden råkade jag titta närmare på när jag putsade fönstren från utsidan idag. Och jag vågar inte tänka på hur fönstren på övervåningen på samma västergavel ser ut. De går inte ens att öppna på vintern, för träet sväller upp. Typ överchic.
  Jaså, du har också en tonåring som släpper in mycket luft i sitt rum, året runt. Det blir ju så varmt när elementen är på ju...

  SvaraRadera
 3. Ja jisses... vi ska tala tyst, väldigt tyst om mina fönster....
  De har nog varit överchic i 25 år sådär!
  O jag har inte ens pelargoner på insidan!
  Ha dé himla gôtt
  Nina

  SvaraRadera
 4. En riktigt härlig och inspirerande blogg... har jag hittat hos dig. Ses snart igen!

  Kram Mia

  SvaraRadera
 5. Vad fin du är mor! Jag ska lära mig allt du kan.

  SvaraRadera
 6. Vilken fin blogg! härliga bilder på en del av det du lyckas med med dina gröna fingrar.

  Jo jag försöker förändra lite i mitt liv. Det blir så lätt slentrian. Sen blev inte jobbet i THN riktigt vad jag tänkt mig så jag får se till att ha det så bra det går utanför jobbet /Bente

  SvaraRadera
 7. Nina, det låter skönt att dina fönster har överlevt i 25 år. Då kan jag låta mina vara ett tag till kanske.
  Mia, hej, vad glad jag blir, en ny bekantskap!
  Tack Alexander, du är rar.
  Bente, vad kul med en gammal bekantskap på en ny plats! Du tänker helt rätt, tycker jag. Jobbet är nog viktigt, men själva livet är viktigast.

  SvaraRadera