onsdag 13 maj 2009

Lilla snigel akta dig

Mitt i en liten johannesörtplanta har den lagt sig för att sova. Jag gillar våra vinbergssnäckor, fast de knaprar i sig ett och annat blad. De är till exempel ganska förtjusta i kärleksört. Och vissa år har de en tendens att bli lite för många. Då går vi runt med hinkar i trädgården och samlar ihop så många som vi hittar och kör ett par kilometer in i någon skog där vi släpper ut dem. För femton år sedan hämtade vi hem de första exemplaren från en skogsdunge på skånska sydkusten, och nu är de alltså mer än bofasta hos oss. För ett par år sen gick det rykten på nätet om att vinbergssnäckor och mördarsniglar inte trivs på samma plats. Jag vet inte hur väl det stämmer-vi började få in en och annan mördarsnigel i trädgården förra året. Dock bara några enstaka. Men jag spred ryktet och delade ut generöst med vinbergssnäckor till desperata arbetskamrater som nästan gett upp kampen mot mördarsniglar-och en och annan påstår faktiskt att de har blivit bortjagade. Hur det nu går till...man kanske skulle starta affärsverksamhet?
För att få syn på denna lilla rosenkvittenbuske (choenomeles japonica) måsta man huka sig ner under grenarna på en megastor äppelros. Där blommar den i mörkret mot en gammal stenmur. Men det är värt besväret, för äppelrosen doftar dessutom fantastiskt medan man sitter på huk och beundrar kvittenblommorna. Men jag tror inte att några insekter hittar dit för att pollinera den, för jag har aldrig sett några kvittenfrukter på den. Vilket är synd för man ska kunna göra god marmelad av dem. Är det så här din kvittenbuske ser ut, Hannu?
Narcissus poeticus. Här har du en närbild, Camellia! Fast jag tror bestämt att skärpan hamnade på ängssyran... Ännu en starkt doftande blomma. Det är nästan så man blir snurrig när man går ut i skymningen och känner dofterna från blommande hägg, luktolvon, pingstliljor, äppelros och pepparmynta på en gång. Och snart kommer liljekonvaljerna. Och syrenen. Och schersminen.

7 kommentarer:

 1. Hej,
  Det låter bra med vinbärssnäckorna, men här är dom skruvade och rödbruna i skalen?
  Här finns inga mördarsniglar heller, men många vinbärssnäckor. Kanske beror på det.
  Skogssnigeln och mördarsnigeln har börjat blanda sig, hörde jag. Fina bilder.
  Hälsn. Eivor

  SvaraRadera
 2. Visst är det ljuvligt med väldoften? Jag ska strax gå ut o klippa gräset.... det doftar också gott. Vinbergssnäckor fickk jag två av Marina i Hällekis förra året men jag har inte sett att de blivit fler än.... Jag har inte sett de två jag fick heller, men de finns nog!
  Ha´t himla gôtt
  Nina

  SvaraRadera
 3. Den riktigt gamla sortens pingstliljor är det något särskilt med. Nostalgi eller doft kanske?
  Trädgården du frågade om den var bohuslänsk ligger i Dalsland.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Det är märkligt det där med sniglar, innan mördasniglarna så var ju sniglar inget man tänkte på, iallafall inte som något problem. Här i England däremot är sniglar en gammal plåga, läste nånstans att det finns 1000 sniglar per kvadratmeter engelsk jord. Då ger man ju bara upp! Jag är osäker på om vi har mördarsnigeln här, men själv köper/planterar jag numera bara plantor som är åtminstone 90% snigelsäkra, det är så tråkigt att få dem söndertuggade.

  Om narcissusen, ja, nu tror jag att jag är säker. Den jag har på bild har inte lika rundade blomblad, men det kan vara att det blåste rätt bra drä de var. Mittknappen ser likadan ut! Tack för hjälpen!

  SvaraRadera
 5. Hej Eivor, jaså du har också vinbergssnäckor? Jo, när de är alldeles nya, första året, är de bruna i skalet, och randiga. Men efterhand bleknar skalen, och ser liksom antika ut.
  Nina, dina snäckor håller nog som bäst på och förökar sig. Det är en mycket långdragen och romantisk akt.
  Birgitta: Dalsland alltså. Där finns mycket vackert!
  Camellia: Jag har ett nummer av Gardeners´ World från förra året där man gjorde en enkät bland läsarna om trädgårdens värsta fiender. Sniglar utsågs till Public Enemy No 1. Men någon mördarsnigel har inte jag heller råkat på i England. Det räcker väl med alla de andra varianterna ni har. Kul att det var samma narciss!

  SvaraRadera
 6. Vinbärssnäckorna är som små smycken i trädgården,gillar dom skarpt!

  SvaraRadera