måndag 25 maj 2009

Vitt, vitt, kvidevitt

Getrams, storrams eller jätterams, jag vet inte riktigt vilken variant det är som växer i min trädgård, men jag vet att jag har fått den av min svärmor Sonja i Värmland. Och jag vet att det är en skogsväxt i naturen, och trivs bäst i lite halvskugga. Just nu håller den på att öppna upp sina klockor, som nästan ser ut som snödroppar i både färg och form, och är precis lika krispigt fräscha.
Detta är ett hörn mellan komposten och en flerstammig ask-som håller på att förgås av askskottsjuka, hjälp!!-där jag brukar stoppa ner sådant som jag inte riktigt vet var jag ska göra av. I början av säsongen är tillväxten formidabel, men almen brukar slurpa i sig det mesta av näringen efterhand, så den rodgersia som står närmast krymper ihop till en liten dyster bladrosett mot slutet av sommaren. Igår satte jag en vit höstanemon intill ramsen, närmare komposten än asken... Tredje försöket med höstanemon, håll tummarna!
Nu blommar också de dubbla narcisserna. Narcissus poeticus flore plena. De är lite senare än de enkla, och lite mer svårflirtade. En del stannar i knoppen och vill inte slå ut. Men de doftar nästan ännu mer fantastiskt än de enkla varianterna. De är skolavslutningsblommor för mig. I vas, tillsammans med löjtnantshjärtan. Lust och färgring stor!

6 kommentarer:

 1. Tycker de är så fina ramsen. Tror den skulle bli fin i mitt woodland....
  Den dubbla narcissen var jättevacker.
  Skolavslutningsblommor för mig är syrener, fast det är ju en buske förstås *ler*.
  Men syrenerna blommar nu så till skolavslutningen i år blir det nog inga kvar. /Anette

  SvaraRadera
 2. Ramsen är jättefin...jag har väl ett stånd med den vilda varianten men jag tycker den breder ut sig väldigt dåligt :0(
  Är också inne på mitt tredje försök med höstanemon..men jag är rädd att även det har misslyckats för jag har inte sett liv i dem ännu...hmm..kanske dags att ge upp i så fall..

  SvaraRadera
 3. Här hittade jag en för mig ny sida, trevligt!
  Jag har också haft "snöfall" fast hos mig är det något träd som skickar iväg vitt fluff. Det sorgliga är att all bar jord har små gröna skott av dessa snöflingor! Jag har heller aldrig sett något liknande och det känns som att jag kommer att få rensa gröna skott till dödedagar!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 4. Jag gillar verkligen jätteramsen, haden EN liten, när vi flyttade hit, har vårdat den ömt, och nu finns det många

  SvaraRadera
 5. Vitt och grönt - jättesnyggt! Fina bilder visar du. Ha det bra!

  SvaraRadera