onsdag 27 maj 2009

Sorkens offer

Stackars gullregnet. Det liksom söker kraft hos en rugge med iris som står lite mer skyddat mot stormbyarna. Det måste vara sorken som har anfallit från underjorden. För några år sen såg det likadant ut hos två rätt så nyplanterade balsampopplar. Dem kunde vi plantera tillbaka igen, och de överlevde. Men två äppelträd, ett körsbärsträd och ett plommonträd har fallit offer för sork, för att inte tala om alla perenner som plötsligt fallit döda ner. För ett par år sen var hela söderrabatten totalt genomkorsad av sorkgångar när våren kom, och bara spillror återstod.
Idag när jag kastade en blick på stenpartiet såg jag en hastig rörelse- en sork som snabbt drog in nosen i sitt stora hål.
Katterna gör nog sitt jobb- vi träffar ofta på sork i vardagsrummet-men det räcker inte. Vi har försökt med sork- och mullvadsskrämmor, och snart tar jag till det desperata knep som jag läste om för ett par år sen: man köper en billig väckarklocka som låter mycket hos Clas Olsson, sätter den på väckning och gräver ner den en bit i en sorkgång. Då skräller det rätt bra i underjorden två gånger per dygn. Sorken trivs inte längre, packar ihop och flyttar. Det lär fungera, ett tag i alla fall. Och i just det sorkhålet.

12 kommentarer:

 1. Så länge sorken inte börjar stämpla in istället för att packa och flytta så;)

  SvaraRadera
 2. Det här låter som värre problem än mördarsniglarna! Dom håller sig i alla fall ovan jord - för det mesta...

  SvaraRadera
 3. Men oj, inte visste jag att de kunde göra sån skada! Fy vad tråkigt! Här får vi bara lite mullvadshögar i gräsmattan, men de kommer ju inte så långt pga alla "berg".Bra reklam för Clas Ohlson i alla fall *ler* (jag jobbar där!).

  SvaraRadera
 4. Varit ute pa resande fot (och skriver nu pa engelskt tangentbord, ursakta spraket!): Vad totalt forfarligt med sorkar, jag tycker sa synd om er, forlora hela trad och massor av annat. Sorkarna verkar om mojligt varre an de tulpanatande radjuren. Har inga tips dessvarre, hoppas det loser sig!

  ps. din dubbla narciss ar urvacker!

  SvaraRadera
 5. Jättetrist för dig, men du tycks härdad efter alla sorkproblem. Jag har tack och lov inte råkat ut för något liknande. Hoppas din motattack fungerar. Ha det bra!

  SvaraRadera
 6. Utblickare: Jag får nog ta den risken!
  Lillemor: Tänk om sorkar kunde äta mördarsniglar, då kunde man ha någon nytta av dem.
  Anette: du kan ju sätta upp en extra reklamskylt i hyllan med väckarklockor: "effektiv mot sork". Jag ska definitivt göra ett besök hos Clas Ohlson imorgon.
  Camellia och Inger: tack för sympatin!

  SvaraRadera
 7. När man läser om sådant här elände med sork och även med vildsvin. Då förstår man, att rådjur är en mild plåga i jämförelse! Ge inte upp, det måste gå att få bukt med marodörerna! /Ruben

  SvaraRadera
 8. engelsson ska aldrig mer klaga över sniglar o annat småkrafs som huserar i min trädgård..yikes för sorkar..hoppas du lyckas rädda gullregnet

  SvaraRadera
 9. Rapport: Gullregnet är uppstagat med käppar och rep. Och väckarklocka à 49:- är införskaffad hos Clas Ohlson. Men jag skulle nog har skaffat två. Trettio meter från det lutande gullregnet finns hallonlandet, och där har jag idag hittat fyra grenar som lagt sig ner på oförklarligt vis. Hur långa kan sorkarnas underjordiska gångar vara-någon som vet?

  SvaraRadera
 10. Rådjur och sniglar verkar höra till vardagsmaten. En underjordisk bomb, vad tror du om det :-)) Tillåtet eller inte...
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 11. Rapport 2:
  16:00 Jag gräver ner väckarklockan från Clas Ohlson en bit ner i ett sorkhål, inpackad i en plastpåse och inställd på att ringa klockan 3. Jag skyfflar över lite jord, markerar med en pinne och åker till stan för att beundra studenter på väg till bal.
  19:00 Tillbaka från stan. Inspektion visar att den uppskyfflade jorden är undanskottad och markeringspinnen vält. 30 centimeter från platsen finns nu ett helt nytt sorkhål.
  20:30 Katten kommer in genom kattluckan, släpande på en bamsestor död sork som hon placerar på trasmattan.
  Tala om för mig-vad ska jag dra för slutsats av denna händelseutveckling?!

  SvaraRadera