tisdag 7 april 2009

Vårens blå


Nu visar dom upp sig lite här och var i trädgården: klarblå scilla och de ljusblåa pyttesmå hyacinterna som hoppar omkring i rabatterna, buskagen och grusgångarna och dyker upp på nya ställen varje år. Ibland får dom vara ifred för rådjuren, ibland inte. Igår gick jag en tur med blodmjölsskopan, och såg att tulpanbladen hade blivit nerbetade på flera ställen. En tuva med vit krokus drabbades av samma öde. Ett prydligt litet klövavtryck i rabatten skvallrade om förövaren.
Jag är väldigt kluven till rådjuren- de är ju så vackra! Och jag skulle så gärna unna dem en läcker måltid i min trädgård. Tänk om man kunde förhandla med dom, vädja till dom:ta så många tulpanblad du vill! Om du bara väntar tills blomman har vissnat så får du gärna beta i dig varenda stjälk! Jag kan gräva ner nya tulpanlökar, det gör mig ingenting! Snälla rara rådjur, skona själva blommorna!
Och om jag träget går en tur med blodmjölsskopan varje kväll, hela våren, så lär dom sig kanske kanske, i bästa fall, att vår trädgård inte smakar så gott i år.
Men nu reser vi iväg några dagar, och jag befarar det värsta. Blodmjölet regnar bort, tulpaner och krokus är putz väck när vi kommer hem. Samt de magnoliaknoppar som sitter tillräckligt lågt ner på busken.
Å andra sidan väntar trädgårdar i både spanska Baskien och England. Återkommer med rapport därifrån. Glad påsk!

7 kommentarer:

 1. Va kul,då ska de ut och resas förstår jag.Nu blommar det som bara den!och mer kommer det i värmen ,ska tydligen bli riktigt fint i påsk.Ha det bra till nästa gång!

  SvaraRadera
 2. Livsfarligt o lämna tulpanerna alldeles ensamma o utelämnade ;-)
  Ha en riktigt trevlig resa o en go o gla påsk
  Nina

  SvaraRadera
 3. Vad jag längtar efter scilla - vi har snö ännu.

  Kram Maud

  SvaraRadera
 4. Scilla är ett sött "ogräs". Har spridit sig väldigt hos mig, men inte gör det något.
  Rådjur har jag också haft problem med. Första åren vi bodde här var hemska. Till slut rensade jag bort deras "mat". Blåklockor och höstflox tillhörde favoriterna. Tulpaner har jag inte så många pga faran för rådjuren. Men i höstas satte jag en sort så får vi se om de klarar sig. För det verkar som om rådjuren håller sig borta........kanske beror de på att vi har köpt hund. Hon går ofta omkring i trädgården med mig och lämnar sin små "doftspår".
  Ska du ut och resa? Vad härligt, ska bli kul att få en rapport! Glad Påsk. /Anette

  SvaraRadera
 5. Nina: Det är inte så lugnt och stillsamt att vara trädgårdsägare som man kan tro- egentligen är det ett liv i ständig skräck för alla dödliga faror som ständigt hotar vårt verk...

  Maud: Stackars er, snö! Det är så lätt att förtränga den när den väl har smält undan.

  Anette: Det är nog hunden som gjort susen! Om jag var du skulle jag testa lite försiktigt igen med blåklockor och flox. Bara för att kolla.
  Hoppas det blir sol i påsk!

  SvaraRadera
 6. Ja visst blir man både arg och ledsen när rådjuren varit i farten .Jag har besvär med haren den äter ju allt som kommer upp.
  Vi har satt upp viltstängsel runt hela vår tomt för vi har både rådjur och dovhjort ute hos oss så dom har vi motat så gott det går.

  Ha en fin Påsk

  Gunilla

  SvaraRadera
 7. Hurra! Nästan alla tulpanerna klarade sig! Och magnoliaknopparna också!

  SvaraRadera