tisdag 28 april 2009

Avklädning


Egentligen har jag inte alls tid med detta mitt i arbetsveckan. Jag borde tillägna mig kvällens TV-nyheter med senaste nytt om svininfluensa och Carl Bildts inställda resa till Sri Lanka. Men jag måste bara ge en liten lägesrapport om magnolian: Nu har den gjort sig kvitt det ludna skalet som knopparna har skyddats av. Knopparna är helt bara och exponerade för alla faror, och kan bara hoppas på att ha de goda makterna med sig. Om det blir hård frost en natt blir blommorna MYCKET ledsna. Men vi tror förstås på gynnsamt väder och premiär för årets magnoliashow om ett par dagar. Magnolia soulangeana heter den, och jag tror att detta exemplar heter Susan.

Ruben, förresten, jag måste ge dig rätt! Det var för tidigt att gräva i rabatten. När jag krafsade runt idag för att mylla ner lite kompost och så ettåriga blommor, så råkade jag knäcka ett par skott av en iris som jag -förstås -hade glömt bort. Rabatten är städad men irisen är möjligen förlorad för den här säsongen. Jag får hoppas desto mer på malvorna och den vita rosenskäran.

5 kommentarer:

 1. Vackert foto. Här blir ju sommar nu, i alla fall några dagar och då slår den nog ut. Vilken syn!
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Hej, jag har nog en förmåga att bara dimpa ned sådär ifrån cyberrymden särskilt när jag hittar en ny blogg som jag gillar.
  Men vad är väl en "pandemi-to be" när magnolian ska börja blomma:D Visst är det bra att ha trädgården att återhämta sig i när världen ser ut som den gör.
  /U

  SvaraRadera
 3. Mmmmm..... njut o gläd dig! bry dig inte om att jag sitter här, grön av avund o bara suktar efter magnoliablom ;-)
  Nina

  SvaraRadera
 4. En sån stilig Susan – jag lutar åt att jag föredrar tulpaner (ja, mer än så, älskar dem), just innan de slagit ut ordentligt. De är så skulptralt vackra i just det där stadiet. Du påminner mig om hur kallt det kan vara i jorden i Sverige. Det är verkligen lite surrealistiskt här för en svensk, man kan gräva (och plantera) året runt! Ändå är det i växtzoner ingen astronomisk skillnad. Med hjälp av Europaväxtkartan klurade jag ut att där jag är skulle motsvara zon 0 (och Skåne alltså zon1). Plåster på såren: jag kan INTE ha Magnolia (fast jag önskar) – här är för blåsigt!

  SvaraRadera
 5. Hejhopp, knoppen börjar redan öppna sig, snart kommer en ny magnoliabild! Nina: grön av avund är en bra början-nästa steg är att slå till och köpa hem en liten buske...
  Camellia: Zon 0. Ack. För några år sen gjorde vi en tur längs Englands sydkust och hittade en trädgård, inte så hemskt långt från dig skulle jag tro, vid Dorsetkusten. Abbotsbury heter stället.(Alldeles intill utspelar sig förresten Ian McEwans lilla sorgliga roman On Chesil Beach. Läs den! Den är inte bara sorglig, den är bra också!) Den trädgården var som en regnskog. Bara höga palmer och subtropiska växter, från södra halvklotet, Australien och Nya Zealand. Det var som att plötsligt stiga in i en David Attenboroughfilm från ett helt annat land. Där fanns en plantskola också, för den som ville anlägga en egen regnskog.Som sagt, zon 0...

  SvaraRadera