lördag 18 april 2009

Våren i England
Den är lång. Den börjar i februari och bara fortsätter och fortsätter. Tidigare i veckan var jag i London och besökte The Garden Museum. Som jag inte visste om att det fanns förut.
Egentligen är det inte så mycket till museum, dvs samlingarna är inte så stora och omfattande, mest några montrar med gamla trädgårdsredskap. Det intressantaste var en bisarr figur som såg ut som ett får och som egentligen var en rot till en rysk ormbunke. Och det allra bisarraste, det var att man på 1800-talet på fullt allvar, när man upptäckte denna skapelse, trodde att det var en unik genetisk blandning av djur och växt. En sorts grönsakslamm... Tur att vetenskapen har gått framåt.

The Garden Museum ligger i en gammal kyrka, uppbyggt runt gravarna till de berömda plantupptäckarna Tradescant. Ingen som vet vem dom är??? Men britterna, de vårdar sina gamla berömdheter, och ger dem ära och evigt liv. Och herrarna Tradescant lever faktiskt i min trädgård, hemma i Sverige, i form av tre exemplar av tremastarblomma, Tradescantia på latin. En förträfflig växt, hämtad från Amerika av herrarna som vilar under The Garden Museum.

Just nu pågår en utställning om Beth Chattos livsverk på museet. Kvinnan som spred kunskapen över världen att man inte ska försöka bekämpa naturen när man anlägger en trädgård, utan satsa på att plantera växter som faktiskt trivs på platsen. Det låter som vanligt sunt förnuft, men hon har verkligen lyckats göra stor trädgårdskonst av denna insikt.
Dessutom har hon en oerhört innehållsrik plantskola intill sin trädgård i Essex. Åk dit!

Museet har också en underbar liten "knot garden". Med buxbomshäckar som inramar planteringar av rosor och örter. Efter modell av den persiska paradisträdgården, själva urmodern till alla trädgårdar. Och på bilden sitter Elin i en liten trädgårdssoffa, inramad av trädgårdssoffe-buskar. Visst är det fint!

4 kommentarer:

 1. Vilka vackra bilder det blev när man klickar upp dem! Både soffan o dottern var fina.... o den lilla väggplattan på kyrkan är ju kul!
  Gör du reportage om resan i nån tidning tro?
  Vill gärna både läsa mer o se fler bilder....
  Ha dé himla gôtt, lär bli varmare igen
  Nina

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig resa du har haft! Vilka fina blommor på första bilden. Trädgårdssoffan ser ju skön ut. Det skulle vara kul att få göra en riktig trädgårdsresa i England nån gång. Så många fina trädgårdar som det finns att se där. /Anette

  SvaraRadera
 3. Nina: Kul att du lyckades läsa väggplattan på kyrkan! Ack, jag önskar att jag vore en riktig trädgårdsjournalist, särskilt denna årstid. Men det är gott nog att få bre ut sig på denna blogg!
  Anette: Visst är blommorna fantastiska, tre-fyra färger i samma blomklase. Är det möjligen någon som vet vad dom heter? Engelska trädgårdar skulle man kunna ägna hela sitt liv åt att besöka. Vi brukar beta av några stycken varje sommar, men det finns ju tusentals som är öppna för besökare. Det finns ett litet häfte som ges ut varje åt och säljs överallt med guide till öppna trägårdar och parker, en riktig guldgruva.

  SvaraRadera
 4. England är verkligen trädgårdarnas land,bara så romantiskt med sina blandningar av alla soreter som finns tycks det.
  Härligt!

  SvaraRadera