söndag 26 april 2009

Ätbarheter

Primörer!
Sättpotatisen har knubbiga rödaktiga groddar, och nu är det dags. Ner i jorden ska den. Gurkor och squash har grott inomhus, tomatplantorna börjar växa till sig och både rädisor och spenat är på gång i växthuset. Sättlöken har skjutit upp sin blast, rödbetsfröna har också grott. Persiljan ligger och tjurar i jorden. Eller också är det så att fröna verkligen ska ta sig ner till djävulen själv först och be om lov innan de får tillstånd att gro.

Sen är det bara att tacka för allt som kommer alldeles av sig självt utan att man behöver förkultivera, gräva, luckra och så och vattna. Som bara ligger och lurar och väntar på att det ska bli tillräckligt varmt.
Som rabarbern-årets första rabarberpaj är inte långt borta! Ljummen, med kall vaniljsås blandad med vispgrädde. Helt oslagbart.
Eller nässlorna som växer i syrenhäcken. Nässelsoppa med ägghalvor. Eller förvällda nässlor tillsammans med fetaost i en vårpaj. Smaskigt. Och nästan osannolikt nyttigt dessutom.
Och gräslöken. Och den lakritsdoftande spanska körveln. Och libstickan, sprängfull av växtkraft.
Vi har överlevt vintern, både jag och min trädgård, och nu är vi på gång igen!

7 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Skriver som en kratta ibland.
  Vilken helg det varit och det känns som man vill ha fler sådana.Härligt med allt som kan sättas i jorden nu.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Du får det att vattnas i munnen! Härligt skrivet. Kul att så mycket är på gång.

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar känsla när allt börjar spira och gro.
  Jag blir då så sugen på rabarberpaj, det riktigt känns hur gott det smakar.

  Ha en fortsatt fin kväll

  Gunilla

  SvaraRadera
 5. Nässel- och fetapaj är något av det godaste som mexisterar. Kan du ge mig receptet så lovar jag att göra en och äta den i all dess nyttighet? Mina potatisar växer så det knakar i den steniga Londonjorden. Hur vet man när de är skördbara?

  SvaraRadera
 6. Tack alla snälla!
  Elin: potatisen brukar vara skördeklar när den börjar blomma. Du kan krafsa lite försiktigt i jorden och känna efter hur stora potatisarna har blivit. Du har väl inte glömt att kupa upp jord runt blasten?
  Nässel- och fetaostpaj gör du så här:
  Mixa ihop 3 dl vetemjöl och 125 gram smör+ 2msk kallt vatten snabbt som sjutton. Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt.
  Plocka 1 1/2 liter nässlor (bara toppskotten) och koka 4-5 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 225 grader. Ta ut ur ugen. Lägg nässlorna (ev hackade) i botten på pajskalet. Lägg smulad fetaost ovanpå. Vispa ihop 2 ägg och 2 dl mjölk + ev en skvätt grädde eller crème fraiche, salta och peppra. Du kan riva lite annan ost och lägga i smeten också. Häll över nässlor och fetaost i pajskalet. Grädda i ca 225 grader i 25-30 minuter.
  Om du verkligen vill göra dig till så kan du lägga på några skivor kallrökt lax när pajen har svalnat.

  SvaraRadera
 7. Du skriver så levandes kära Tant Grön! Jag har hört ryktas att krokodilen är på väg......Jag kan knappt vänta....
  Nu passar verkligen Blommande gröna daaaalar och Nu grönskar det i dalens famn och Sköna Maj välkommen. Ha en fin Valborg tutar jag - Boktutan- från min gröna horisont!

  SvaraRadera