torsdag 23 april 2009

En kvadratmeter i timmenDet är arbetstakten i den vita rabatten. Illa försummad under förra sommaren.Full av stora präktiga ogrästuvor, genomvävda av rötter. Som trasslat ihop sig med "marktäckarna". Vadå marktäckare? Det är alla tiders sämsta råd: plantera marktäckare och slipp ogräsrensningen! Ha! Mina marktäckare är rena ogräsmagneterna.

Och den vita dubbla rugosa-rosen. Blanc Double de Coubert tror jag den heter. Som stått i grus och sand i 20 år, blivit påkörd av bilar, fått stora högar av snö och is lastad över sig av misstag. Hur tålig som helst. Men den behöver åtgärdas och rensas från hundratals vilda rotskott.

Vore det inte lämpligt då att bara gräva upp alltihop och göra om hela planteringen? Jo, så tänker jag varje år i februari, medan rabatten fortfarande är täckt av löv. Sedan kommer de vita krokusarna, och dom vill man ju inte förstöra. Och så dyker porslinshyacinterna upp, de vita tulpanerna och så börjar liljekonvaljerna skjuta upp sina lökspjut, och tovsipporna som brukar blomma så fint i maj.....ja, för att inte tala om magnolians känsliga rötter. Den har till och med en knopp som börjar visa färg! Och tänk om jag råkar förstöra den bländvita irisen som just har börjat skjuta upp sina blad!

Nej, det får bli klohacka, ogräsjärn, sekatör och ett försiktigt lirkande mellan lammörats rötter. I år igen. Nu känner jag mig väldigt duktig som har tagit mig igenom halva rabatten. Imorgon blir det resten, sen några säckar kogödsel över alltihop, och, hurra! rabatten är som ny igen!

7 kommentarer:

 1. Det finns sämre sysslor än att rensa ogräs och man tänker riktigt bra under tiden.
  Tack för kommentaren hos mig.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. En vit rabatt är en vacker idé – lite Sissinghurst i miniatyr. Har försökt det själv, men så ramlar det in lite blått, och lite mildgul... Man måste vara strikt och karaktärsstark för att hålla den bara vit! :-). Rensa ogräs är inte särskilt kul, håller med dig, men Birgitta har också rätt, det är lätt att bli härligt kontemplativ samtidigt. Jag har ingen tur med marktäckare heller – de täcker aldrig. Ha, så var det med det. Ogräsen däremot, täcker bra.

  SvaraRadera
 3. *Skrattar igenkännande* Man vågar inte röra om för mycket i rabatterna med risk för att skada någon växt som ännu inte visat sig ordentligt ovan jordytan. Säkrast att vänta ett tag till - fast det kliar i fingrarna. Du är modig du! /Ruben

  SvaraRadera
 4. Ja, så är det ibland. Inte det roligaste trädgårdsarbetet, men det är skönt när det är färdigt. Jag grunnar som bäst på hur man ska jordförbättra mina täta rabatter, med en massa självfröade växter som man vill ha kvar. Tror jag får vänta till hösten och lägga på nåt när allt är uppvuxet......för det skulle behövas lite jordförbättring, den saken är klar. /Anette

  SvaraRadera
 5. Du är så duktig mamma, som räddar den vita trädgården. Den är min favorit. Jämte pionsvängen och alla dahliorna i juli och klosterträdgården och örtrabatten. Och rosen mot skjulväggen och pergolan. Och fruktträdgården och grönsakslandet och växthuset. Och den gamla dammen vid kattkyrkogården. I juni kommer jag med Linda Joy och hjälper till, om det är någon tröst

  SvaraRadera
 6. Visst tänker man goda tankar när man rensar ogräs! Och så fantastiskt bra att det numera finns en möjlighet att sprida dessa tankar ut i cyberrymden, så att dom inte bara försvinner ner i komposten...
  Och det känns lite stärkande att få veta att det är fler som får in ogräs i sina "marktäckare", Camellia. Sissinghurst har jag förresten kvar på listan över trädgårdar som måste besökas. Vi var där en gång, men det var en onsdag, och STÄNGT.
  Ruben, jag måste börja någonstans! Våren avancerar med stormsteg och björken har inte ens musöron längre. Den kommer att vara fullt utslagen imorgon, och rosorna trängtar efter att tuktas!
  Det gläder mig Anette, att träffa på en trädgårdsmänniska som inte tänker krypa i ide till hösten! Det är ju-i teorin- en utmärkt tid att göra iordning och bädda in och pyssla om och snygga till. Fast jag brukar sitta inomhus i fåtöljen och sticka tröjor istället.
  Elin, Elin, det låter väldigt avancerat när du beskriver trädgården på detta vis. Kul att du kommer med Joy to my garden!

  SvaraRadera
 7. Säg inte att marktäckare är en "ogräsbekämpar- myt! Jag som har satsat på alltifrån lammöron (white carpet?), skuggröna till backtimjan och gråtimjan (märk väl inte på samma ställen dock) för att slippa rensa så mycket som förra året. Aj aj:S
  /U

  SvaraRadera