onsdag 1 september 2010

September

Härom morgonen var det fyra plusgrader när jag skulle klä mig för att åka till jobbet. Det blev trenchcoat och ylleschal, kläder som jag fick leta fram igen från skåp och lådor efter en sommar med snällare temperaturer.

Så skönt då att det finns trevliga perenner som just har börjat blomma, som verkar ha hoppet kvar om att de närmaste veckorna ska bli varma och soliga. Sköldpaddsörten är den stabila och pålitliga stöttepelaren i min söderrabatt just nu, när purpurklätt och gurkört har vissnat ner och lavendeln inte ser så kul ut längre.

Lätt att dela är den, och den verkar gilla läget var man än planterar den, i sol eller skugga, fukt eller torka. Dessutom är den trevlig att ta in och sätta i vas.

Imorgon sänds veckans upplaga av min trädgårdskrönika, i Cappuccino, SR Väst i P4! Man kan förstås lyssna i direktsändning- jag tror den ska gå mellan halv elva och elva, men programledarna har lovat att lägga ut den så man kan lyssna i efterhand också. Den handlar om squash och är släkt med det förra blogginlägget.

10 kommentarer:

 1. Usch...vintergarderoben vill man ju inte ha fram redan...

  SvaraRadera
 2. Jaha, då ska jag försöka att lyssna extra noga vid den tiden:)) Lustigt att vi båda har med sköldpaddsört i dag;)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Oj, det har varit kallare hos dig än här hos mig i södra Norrland. Vilken bra perenn, lättodlad, kanske nåt för mig. Tacksamt med sånt som blommar nu:)

  SvaraRadera
 4. Den är fin sköldpaddsörten! Får nog ta och skaffa mig en sådan. Jag har liten dåligt med höstblommar. Jo, nu är det oåterkalleligen höst och snart är det nog frost häruppe på berget. I helgen tänkte jag rensa bland sommarblomskrukorna och fixa lite höstfint i stället. Fast det blir inte lika många krukor på hösten:-) /Anette

  SvaraRadera
 5. Härliga september är så välkommen!
  4 grader är inte mycket.
  Gillar denna växt för den är så tålig och sniglarna gillar inte den.
  Skall se om jag är inne och kan lyssna.
  Annika

  SvaraRadera
 6. Den var ju alldeles väldigt söt! En sån får jag nog skaffa mig.

  SvaraRadera
 7. ja, varför har jag ingen skölpaddsört, verkar ju vara en växt helt i min smak! Måste skaffa helt enkelt. Ska försöka komma åt och lyssna, för squash är ju sannerligen högaktuellt!

  SvaraRadera
 8. Vilket utmärkt tips - finns den i andra kulörer än ros också? Här är bara Hydrangean i gång, och lite lavendel, men trött som sagt. Fast hösten har tagit paus här. Det har varit kyligt men plötsligt i dag blev det åter 24,5 grader! Hoppas det blåser över lite milda vindar över Nordsjön också. Nu ska jag lyssna på radio....

  SvaraRadera
 9. Nähä, din länk funkade inte dessvärre. Jag tog mig då på egen hand till P4 Väst, och hittar Lottas trädgårdsprogram från 1/9. Men om jag söker p dig kommer bara andra program upp. Vet du?

  SvaraRadera
 10. Nähä, den fungerade förstås inte när jag gjorde mig till och skulle vara duktig.
  Så här ska det vara: www.sverigesradio.se/vast Där finns en länk till Cappuccino. Och inslaget ligger på deras sida.
  Och så undrar jag förstås: vilken Lotta?!

  SvaraRadera