söndag 29 augusti 2010

Hmmmm, vad gör jag av det här då?

Stekt squash, svampfylld squash, squash-och-lök- och-tomat-och-paprikaröra, squash-och-fetaostbiffar, squashostkaka, squashomelett.....visst, det finns massor av trevliga recept på squash.
Men det finns också gränser för hur mycket squash ett hushåll på två personer kan äta.
Tänkte nog inte på det när jag planterade squashen i våras. Inte den här gången heller.

Fem squashplantor, av sorten Diamant (gudskelov en buskvariant och inte en rankande sort) satte jag i jorden. Förra året fick jag ingen squash alls, och inte förrförra året heller. Sniglarna åt upp allt. Så nu tog jag i lite mer, och placerade dessutom squashodlingen nära huset och alldeles utanför ett fönster för att kunna bevaka den ordentligt.

Jag väntade rätt så länge med att plantera ut dem, för att de inte skulle bli uppätna med en gång, men sniglarna gick förstås omedelbart till attack. Bloggkamraten och grannen Henrick tipsade om att lägga ut kaffesump runt odlingen, och det funkade, tillsammans med ett ständigt plockande av sniglar förstås. Så i år blev det squash.

Just nu är produktionen helt måttlös. Bilden föreställer veckans skörd. Förra söndagen blev det lika mycket, liksom veckan innan.Hur bär dom sig åt, hur kan det bara bli så mycket? Näringen i jorden måste vara slut för länge sen, ändå fortsätter plantorna att producera extremt många extremt snabbväxande squashar. Det är ett av de mysterier som trädgårdsvärlden är full av.

Jag bär korg efter korg till jobbet och mina snälla arbetskamrater tackar och tar emot och ser glada ut, men i fredags när jag gick hem låg det en stor och krokig squash kvar på bordet i fikarummet. Imorgon blir det en ny omgång . Jag får väl böna och be dem att förbarma sig. Och kanske dra slutsatsen att jag ska nöja mig med tre plantor nästa år. Påminn mig gärna!

12 kommentarer:

 1. Åhhh, gud så gott! Vad avundsjuk jag blir, hos mig hade det blivit goda grönsaksröror med hetta i eller grönsaksgratänger... Mmmums!
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 2. Hahaha, det är precis så som vi har haft det under åren. Varje år säger jag att det räcker med EN planta men Göran har en annan åsikt och VARJE år står man där med squash upp över öronen:)) Numera så låter jag en hel del gå till komposten. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Synd man inte är granne med dig ;)) Förstår att arbetskamraterna är glada.

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Det här känner jag igen. Samma sak varje år.
  Jag steker med purjolök och persilja och har till kött istället för potatis.
  Nästa år blir det en planta eller?
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 5. Vad härligt när man får så god skörd att man kan dela med sig!!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 6. Grattis till den fina skörden! Hos oss är det märkligt nog endast de gula squash-varianterna som ger frukt i år. Jättekonstigt. Inte en endaste grön squash trots att vi satte minst två, kanske tre, gröna sorter. Några sniglar kan vi inte skylla på - undrar om det finns andra squash-ätande skadedjur som inte gillar gult???

  SvaraRadera
 7. Skrattar!
  Har samma "problem"! Har så mycket squash!
  Tips Moussaka
  http://www.google.se/search?hl=sv&client=firefox-a&hs=RxP&rls=org.mozilla%3Asv-SE%3Aofficial&q=moussaka+squash&aq=0&aqi=g1&aql=&oq=moussaka+s&gs_rfai=

  om du fortfarande vill laga nåt vill säga, man börjar ju bli lite mätt på squash.

  Jag tänkte faktiskt prova att fritera blommorna imorrn... oh oh

  SvaraRadera
 8. Ta en sväng förbi nån lämplig restaurang och ge dem en hel korg - kanske kan bytas mot en senare måltid?

  SvaraRadera
 9. Vilket delikat problem:)
  Jag köper squash...

  SvaraRadera
 10. Hejsan Tant Grön!

  Äntligen har jag fått till det att ha dig på min blogglista.
  Så roligt med rika skördar och det verkade vara en bra idé som nilla/utan punkt serverade! Tänk att få en gratis lunch i någon trevlig restaurang!/Anja

  SvaraRadera
 11. Har fått massor med squash i sommar. Steker tillsammans med lök som pyttipanna, grillar eller river grovt. Den rivna använder jag istället för pasta.
  Känner du igen äggplantan? Det är den jag fick av dig i våras.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 12. Bra idé, Nilla. Får kanske försöka fundera ut lämplig mottagare bland lunchkrogarna i närheten av jobbet.

  Anja, vilken ära att få vara med på din blogglista!

  Birgitta, jag undrade just vad det var för en fin aubergine på din bild....den är fyra gånger så stor som mina, nämligen. Där ser man skillnaden mellan slarvig och god omvårdnad!

  SvaraRadera