tisdag 14 september 2010

Dahliorna vs. sniglarna: 20-5

Nu kan vi konstatera: det blev en del dahlior trots allt i år. Dock ej utan viss ansträngning. I maj hade jag tjugo blytunga krukor med rejäla dahliaplantor färdiga att sätta ut i rabatterna. Strategin var då att försöka få dem så kraftiga som möjligt för att inte sniglarna skulle glufsa i sig alltihop på en gång. Det lyckades någorlunda.

De höga röda som jag ärvt från min lilla svärmor Sonja har försvarat sig duktigt i rabatten ut mot grannens åker. Jag har också hjälpt till lite, får jag väl tillägga i alla blygsamhet...
Här är en som inte lyckades lika bra. Den satte jag i de stora mellanrum som uppstod efter nerfrusna och stendöda New Dawn-rosor, mot staketet i örtagården. Av sex plantor var det fem som blev snigelmat och slutade som dahliaskelett. Där står också en pytteliten och tapper kärleksört som försöker trösta trots att den själv har stora snigelhål i bladen...
Den här fick fortsätta bo i kruka. Men trots att jag höll koll på den så blev de första blomskotten halshuggna av sniglar, så den har inte börjat blomma förrän alldeles nyss. Fleurel heter den, och blommorna är stora som barnhuvuden. Men bladen är svårt angripna, så hela plantan ser dessvärre lite ruffig ut.

Tack, Annika, för inspirationen till detta inlägg! Jag såg att du hade gett upp och börjat odla zinnior istället. Jag ska nog också fundera på den saken. Kunde bli ett bra komplement i alla fall.

9 kommentarer:

 1. Ja det är för trist det här med slemmarodörerna. Vi har klarat våra rätt bra men, visst en o annan är ju naggade. De som du har kvar är i alla fall väldigt snygga;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. De är så vidriga de ÄCKLIGA bläääiga sniglarna!!!
  Mina har peppar peppar klarat sig både på land och i kruka!
  Kul att du tittade in hos mig idag !!!
  Jag blev jätteglad!
  Linda

  SvaraRadera
 3. Jag ska nog inte ge mig på några dalior i den stora trädgården iallafall....men fina är de.
  Hemma kan jagha...men det är nog bara en tidsfråga innan det dyker upp sniglar här också för de finns i närheten ;(

  SvaraRadera
 4. Trist med sniglar. Annars är ju dahliorna så extremt lättskötta tycker jag. Och vackra!
  Lycka till!
  Eva

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Ingen garanti att sniglarna inte äter zinnor men hos mig har det lyckats iallafall.
  Fast jag förgror dem för att de skall klara första persen.
  Ge inte upp dina dahlior utan komplettera istället. Mina zinnor är köpta på odla.nu och heter Frazzy Jazzy de är helt undrbara den ena finare än den andra. Tyvärr inte så höga men så njutbara som bara den.
  Tack för din ord hos dig.
  Kram och ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. Vilken kamp, men du segrade väl ändå över sniglarna. Inte bara en dans på rosor med trädgård.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Hoppas jag inte häller smolk i glädjebägaren, men bland mina frösådder, utställda för avhärdning, brukar just zinnian vara den mest älskade av sniglarna. Men sedan den väl etablerat sig i rabatterna brukar den få vara i fred!!! Så pass upp vid avhärdningen!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 8. Åh, vad trist. Är det mördarsniglar eller "bara" vanliga! I år har jag hittat tre mördagsniglar i trädgården, men jag har väl upptäckt dom i tid för så mycket skada har de inte orsakat. Men det blir fler och fler för varje år så snart är det nog betydligt jobbigare/tråkigare./Anette

  SvaraRadera
 9. Monne: tack! Det bästa med bilder är att man kan välja vilken del man vill visa...

  Linda: klart jag vill titta in hos dig, du har det väldigt trevligt! Nu har jag till slut lagt till dig på min lista också.

  AnnCharlotte: visst var det på din sida jag såg några riktiga skräckbilder av mördarsniglar för några veckor sedan? Hoppas du klarar din hemmaträdgård. Det kan gå.

  Eva: Ja visst är dom lättskötta! Ungefär som potatis, bara att stoppa ner i jorden och vänta. Om man inte har sniglar vill säga.

  Annika: tack för zinniatips! Och jag tänker inte ge upp dahliorna. Jag räknar med att det är sniglarna som ger upp...

  Inger: Ja, jag betraktar mig nog som segrare. I alla fall delvis.

  Ruben: försådd ska det bli. I växthus. Och avhärdning i ett sånt där billigt miniväxthus från Jula, fast utan plast. Sniglarna orkar inte riktigt hela vägen upp för metallställningen.

  Anette: Mördarsniglar. Och vinbergssnäckor. Och åkersniglar. Hoppas du forsätter klara dig ifrån dom!

  SvaraRadera