lördag 11 september 2010

Stulna blommor

Jag hoppas Vägverket ( ursäkta:Trafikverket!) förlåter mig. Men de här plantorna har jag haft ögonen på ända sedan de började pryda vägkanterna i maj med sina rosalila blommor. Kilometer efter kilometer med blommande trift har lyst upp min väg hela sommaren, till och från jobbet. Alldeles intill asfaltkanten, i det grova gruset, har den slagit sig ner. Och jag har smitt lömska planer.
Idag slog jag till.
Utrustad med en rejäl korg och en vass planteringsspade smög jag iväg och grävde upp nitton utblommade små rosetter med trift. Alldeles intill vägbanan. Jag tror inte att någon kommer att sakna dem. Ett antal gulkämpar (plantago maritima tror jag att de heter) kom också med av bara farten. De växer ungefär likadant och är snygga, de också.
Och här är min egen lilla vägkant, på uppfarten intill huset. Denna avdelning kom till i samband med det stora avloppstabberaset i slutet av juni. Här grävde vi bort sju ledsna rhododendronbuskar(de växer nu i en skogskant och ser mycket mycket gladare ut), en massa vintergröna och mängder av läskig jord som blivit förorenad av ett läckande köksavlopp.

I botten ligger markduk, ovanpå det ett lager singel och översta lagret är fint grus. Inte en gnutta jord, alltså.

Här har jag tänkt mig att triften ska få växa och frodas. Och kämparna. Klarar de gruset i vägkanten så borde de kunna trivas här också. Några tuvor med styvmorsviol ska också planteras in här, för att fortsätta med temat Bohusläns flora. Kaprifol växer mot väggen.

Och nu vill jag ha fler förslag! Vad skulle trivas i min grusplantering?

12 kommentarer:

 1. Jaså du Cecilia du har varit i farten:)) Jag tror faktiskt att vägverket överlever:) Det finns många roliga växter att plantera i ett stenparti, tex. Sedum, Oxalis, Saxifraga,Pulsatilla och Dianthus etc etc. Lycka till det kommer att bli urläckert:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Ser himla fint ut, hoppas triften kommer att trivas, växtförslag har du redan fått, vet inget om stenpartier...
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 3. Aklejorna blommar inte nu, bilder från tidigare...

  SvaraRadera
 4. Det ser väldigt trevligt ut!
  Taklök tivs i ren grus - bl.a. Dessutom kommer ditt grusplan vara en BB för en del självsådder där du kan låta dem vara du gillar och så får du se vilka klarar även vintern. Viola labradorica tycks trivas överallt och det mörka bladverket är vackert även resten av året när blommorna har blommat över./Anja

  SvaraRadera
 5. Aaaargghhhh! Vilka fantastiska möjligheter! Svettas nästan av avundsjuka - det kommer att bli så fantastiskt snyggt! Dvärglewisior? Olika saxifraga. Backtimjan kanske, som brer ut sig i lilablommande mattor. Det finns småväxta primulor/auriklar också som trivs i grus. Triften var ju en utmärkt början - ska bli roligt att få höra hur det artar sig!

  SvaraRadera
 6. Å tack, så många glada tillrop och kul förslag!

  Lewisia har jag alltid drömt om-nu är det alltså dags. Och jag har ju redan en dvärgprimula som har stått och blommat och blommat om ända sen i maj inne i ruinen, den ska jag genast flytta. Vild saxifraga finns på vårt vilda berg-bara att flytta den också.
  Jag har googlat viola labradorica, fantastiskt fint med de mörka bladen!

  Och några pulsatillor kanske man kan stjäla från någon undanskymd plats i naturen en mörk höstnatt...annars går de förstås att köpa till våren. Om jag orkar vänta så länge.

  Dianthus, superfint! Jag har en eldröd som för en tynande tillvaro, flytta, flytta...

  Vad tror ni om gentiana, skulle den klara sig i grus?

  SvaraRadera
 7. Åhh vad läckert! Jag hade nog satt in lågväxande timjan, både för doften och för färgpaletten.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 8. Läckert att plocka lite vilt, det har jag också gjort..

  SvaraRadera
 9. Ser jättefint ut...och jag tror inte vägverket räknar triften....dessutom är det väl bara bra att gallra lite ;))

  SvaraRadera
 10. Jag tror ju att triften är väldigt tacksam över att få växa hos dig i stället för att bara bli förbisusad av fartsyndare.

  För övrigt sällar jag mig till saxifraga-falangen.

  SvaraRadera
 11. Hihi, härligt att se att jag inte är ensam trädgårdstjuv. Jag gjorde likadant i Växjö kommuns rabatter för någon vecka sedan:) Vid en parkering växer den omtalade och vackra nävan Rozetta, som är lite svår att hitta. Utrustad med fruktkniv och plastpåse skar jag av två små bitar från en stor planta! Undrar om jag någon gång kommer att kunna njuta av de där blommorna utan att skämmas;)
  Ha det gott,
  Charlotta
  Cesars trädgård

  SvaraRadera