onsdag 15 september 2010

Frukta icke giftiga växter! Trädgårdskrönika 4Hej hopp, här kommer texten till min torsdagskrönika! Som vanligt kan du höra den i Cappuccino i SR Väst P4, på förmiddagen strax efter halv elva.

så här blev den:
Nu ska jag prata om giftiga växter. Du som tycker att giftiga växter är farliga, och vill fortsätta tycka det, du kan sluta lyssna nu, för det här är ett försvarstal för giftiga växter.

Jag vill hävda att giftiga växter, dom är visserligen giftiga, men de är inte farliga. De ligger inte och lurar i rabatten och kastar sig över dig när du går förbi. Det är inga aggressiva lömska typer som tränger sig på och har ihjäl oskyldiga och försvarslösa människor.

Jag vill till och med hävda att giftiga växter är de som har gjort mest nytta för mänskligheten genom alla tider. Våra bästa läkeväxter är ofta giftiga i fel doser. Tänk så många liv som har räddats av örtmediciner, många hundra år innan vi började framställa medicin på kemisk väg. Och de allra flesta av dessa örter, de tillhör faktiskt kategorin giftiga växter. Fingerborgsblomma, stormhatt, rölleka, malört och så vidare och så vidare.

Men om du, som sagt, vill fortsätta vara rädd för giftiga växter så kan du börja med att vara rädd för potatis. Det är ju en av de allra vanligaste giftväxter som vi odlar i våra trädgårdar.

Samtliga ovanjordiska delar av potatisen är nämligen giftiga. Precis som sina övriga släktingar i familjen, bland annat tomat och aubergine, så finns giftet solanin i alla potatisplantans gröna delar. Och solanin, det är inte att leka med: det är ett gift som påverkar mage och tarmar, det kan orsaka illamående och dessutom kan det ge hallucinationer. Förr i tiden användes solanin för att behandla epilepsi, och i höga doser kan det vara dödligt. Läskigt, eller hur?

Och det är inget ljug, det är helt sant. Ändå är vi ju inte så värst rädda för potatis, hur det nu kan komma sig... Jo, men det är klart, det är ju knölarna vi äter, det skulle inte falla oss in att knapra i oss av blasten. Eller hur? Knölarna är ju inte det minsta giftiga. Det krävs förstås att man får i sig ganska mycket potatisblast för att bli sjuk, och innan dess har man nog slutat knapra, för potatisblast är ju ingen större delikatess. Men säger man att potatisplantan är giftig, då brukar folk bli väldigt förvånade.

Och precis så är det med de allra flesta giftiga växter. Man måste tugga i sig ganska mycket för att bli sjuk. Ändå är det ytterst ytterst sällsynt att barn till exempel verkligen blir förgiftade av växter, trots att småbarn faktiskt stoppar i sig ett och annat som inte vuxna skulle äta. Statistiken säger också att det var mer än trettio år sedan det förekom någon växtförgiftning med dödlig utgång.

Och det finns massor av växter som jag inte tycker man ska avstå ifrån bara för att de har fått en giftstämpel

Den vackra digitalisen, eller fingerborgsblomman-giftig. Stormhatt, en högrest blåblommande gammal klassisk torpväxt-jättegiftig. Änglatrumpet med sina enorma doftande klockblommor-jättegiftig. Ricin, en praktfull planta som är vanlig i offentliga planteringar-hemskt giftig. Julros, tobak, liguster, murgröna och så vidare och så vidare. Giftiga allihop. Men måste vi därför kasta ut alla dessa växter ur våra trädgårdar?

Nej, det är klart vi inte ska. Det är klart att vi ska fortsätta odla fingerborgsblommor och änglatrumpeter. Och potatis med för den delen. Vi har väl vett i skallen, eller hur? Varför skulle vi ÄTA fingerborgsblommor eller potatisblast?

Jag har fött upp en hel drös barn i min trädgård som är full av giftiga växter, och de har alla överlevt sin barndom. Inte en enda har någonsin ätit någon olämplig växtdel, såvitt jag vet. Oansvarigt? Ja kanske det. Men jag är fullständgit övertygad om att det finns betydligt farligare saker i världen än växter.
12 kommentarer:

 1. Jamen JA! Tack för en krönika som innehåller precis det vi brukar proklamera inför de skeptiska! Det är så roligt att hitta likasinnade! :-)

  SvaraRadera
 2. Håller HELT OCH HÅLLET med dig:) Ofta är ju dessa växter också vidrigt äckliga så ett barn som stoppar i sig ett bär av tibast lär INTE äta upp det utan spotta ut det omedelbart;)) Om du visste så många som förfasar sig över en del växter i vår trädgård, har fått försvara mig många gånger så det är skönt att höra att det finns fler som tycker som jag;)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Heja!!!! Jag håller med dig, vi har två vuxna barn i familjen, vi har diverse sk giftiga växter. Det är ju faktiskt bara att se efter barnen under den korta period då de stoppar allt i munnen, Och vad djur anbelangar, har de ju någon form av medfödd känsla för vad om är ätbart och inte.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 4. Arboarkticum: jag visste väl att jag har er på min sida!

  Monne: mycket förfasande hos oss också. Jag brukar drämma förfasarna i huvudet med en potatis...

  Catarina: det är väl egentligen bara vackra röda bär som kan se frestande ut för småbarn att stoppa i munnen. Har aldrig sett något barn som försökt äta blommor och blad från rabatterna.

  SvaraRadera
 5. Heja, heja! Är väl bättre att lära ungarna vad som är farligt! Betydligt fler barn skadas av studsmattor än av giftiga växter..... men har du hört nån förälder vilja förbjuda studsmattor? O dom som dessutom är så himla fula!
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 6. Kloka och folkbildande ord!/Anja

  SvaraRadera
 7. Håller absolut med dig! Fick många kommentarer på mitt gullregn när barnen var små, så som: Oj har du ett så giftigt träd när du har småbarn ( var ju tom dagmamma en period) Men försvarade mig med att det är lättare att lära barnen vad som är giftigt om det finns i deras närhet. Dessutom kryllar ju omgivningarna av stormhatt tex.

  Mina barn har alltid frågat, kan man äta den här. Eller måste jag tvätta händerna nu? Sunt och nyttigt tycker jag

  SvaraRadera
 8. Jag har alltid haft fingerborgsblommor. Fast jag har fyra barn! Precis som du säger så måste man ju äta mängder av dom och vem vill äta det! Jag får ju dom inte ens att äta ätliga blommor;-D. Jo, lavendelskorpor gillar dom. /Anette

  SvaraRadera
 9. Håller helt med dig.
  Vad vore våren utan doftande tibast?
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Jag har aldrig varit rädd för giftiga växter, och ännu mindre nu, när jag har lyssnat på ditt försvarstal!! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 11. Nina: studsmattor är definitivt farligare. En av mina ungar bröt foten och fick gå gipsad en hel sommar efter att ha landat på kanten av en studsmatta. Hästar är också farliga förresten.

  Anja:tack!

  Marie: gullregn tycks vara det som folk är mest rädda för. Nästan så det framkallar aggressioner.

  Anette: tänk att din barn också har överlevt med hälsan i behåll!

  Birgitta: tibast måste jag skaffa. Det saknas i min giftavdelning.

  Ruben: jag är glad att du har lyssnat på mitt försvarstal!

  SvaraRadera