torsdag 18 juni 2009

Vilt och vackert

Eller gott och blandat? I vår stenlabyrint/ladugårds-/klosterruin finns en del växter som har hittat dit alldeles själva. De blandar mycket lätt ihop sig med sådant som vi planerat och planterat. Till exempel ormbunkar av olika slag, som trivs alldeles ypperligt. Ibland blir de för många, då faller de offer för sekatören.
För att ge det hela lite mer kloster- än ladugårdskänsla (den här delen var svinstia) grävde vi ner en klätterhortensia en gång i tiden. Den täcker numera nästan hela ruinen alldeles själv. Fullständigt problemfri- man behöver bara kapa av de grenar som hotar att spärra vägen när man ska passera. Fast man väntar gärna tills den har blommat färdigt...
Klätterhortensian har ännu inte slagit ut helt och hållet, det är bara skyltblommorna som visar upp sig. Om några veckor när resten är utslaget kommer det att surra av tusentals insekter i hela labyrinten. Och det doftar fantastiskt, tillsammans med pepparmynta, äppelros och kaprifol som också växer där.


Den lilla murrevan dyker upp överallt i trädgården, helst på torra ställen där det finns mycket grus och sten. Eller i sprickor i husgrunden. Jag fick den med mig från mammas trädgård i Vänersborg i slutet av 80-talet och den brukar få växa lite som den vill.

Samma sak med den gula nunneörten. Mycket tacksam liten planta. Den beter sig nästan som förgätmigej: växer där den behagar, och är lätt att plocka bort när den blir gammal och risig.

Den alldeles vanliga schersminen är fullständigt galen av blomlust i år. Så den får också räknas till det vilda i år...

Glad midsommar på er alla bloggvänner!


7 kommentarer:

 1. Uj, uj en egen stenlabyrint/klosterruin, det vore nåt det!
  Önskar min trädgård vore lika frikostig med det vilda och vackra och inte bara vilda;)
  Men man får vara glad för det vilda lika väl.
  Glad midsommar!
  /U

  SvaraRadera
 2. Gillar galen schersmin,underbar!
  Önskar dig en fin midsommar,

  SvaraRadera
 3. Att klätterhortensian är starkväxande känner jag igen. Du har den på rätt plats.

  Apropå tulpaner och kaprifol; de tidiga tulpanerna har blommat ut hos mig, de sena sorterna blommar nu samtidigt som kaprifolen, det brukar vara så.

  Glad Midsommar!

  SvaraRadera
 4. En ruin önskar jag mig.... efter en Kinnekullelagård! Lyckliga du som har en....
  Gla o go midsommar
  Nina

  SvaraRadera
 5. En kloster/ladugårds-ruin, vad underbart...

  Trevlig midsommar du med!

  SvaraRadera
 6. Åååhh...en ruin!! En riktig..vad avis jag blir...Det är ju sååå fint...var på klosterruinrunda i fjol och blev alldeles sjuk..
  Jag har tänkt bygga mig en ruin, jag...för här finns inte ens ett uthus att riva i trädgården..
  Härligt med lite vildare..men ändå kontrollerade hörn i trädgården..(tycker jag har den principen överallt)
  Mina klätterstöd till bönorna..(hmm..skulle kanske ha sått lite ärtor också glömde visst det) är gjort av "stulna" snökäppar..funkar fint! Jag rensade hela vägen här för snökäppar i fjol...när det var en bit in i Juni så konstaterade jag att ingen hade tänkt samla in dom utan de skulle ändå bara slås ner..Då kunde jag lika gärna göra mig nytta av dom..

  SvaraRadera
 7. Ha en trevlig midsommar//Britt

  SvaraRadera