måndag 22 juni 2009

My love is like a red, red rose

Det kan ha varit den här han menade, Skottlands nationalskald Robert Burns. Rosa gallica officinalis, en av de allra äldsta rosor man känner till. När Robert Burns levde, under andra halvan av 1700-talet, bör den ha funnits i många skotska trädgårdar. Tålig, vacker, romantisk och närmast outrotlig. Dikten snodde Evert Taube-han direktöversatte den och bytte melodi: Min älskling, du är som en ros. Burns själv var inte heller så dålig på att knycka folkliga dikter och melodier. Man gjorde så på 1700-talet.
Eller det kan ha ha varit den här rosen som Burns menade: Rosa damascena "Rose de Resht". Damascenerrosor fanns på 1700-talet, helt klart, men just den här har rätt så oklart ursprung.
Burns var född i Alloway, en by i sydvästra Skottland. Den här gamla stenbron ,"Brig O´Doon", finns med i en lång dramatisk och burlesk dikt-berättelse som varenda skotte förväntas känna till, berättelsen om Tam O´Shanter och hans förfärliga färd hem från puben en sen natt. Den kunde lika gärna utspelat sig idag. Byn är hur söt som helst, och hur lätt som helst att ta sig till. Den ligger bara några kilometer från Prestwicks flygplats. Det är där man hamnar om man flyger med Ryanair.

Och i den här stugan i Alloway föddes Robert Burns för precis 250 år sen. Vi besökte den för ett år sen, men det är säkert betydligt mera hallå kring både byn och stugan och museet denna sommar. Robert Burns-sällskap över hela världen har firat på olika sätt hela året.
Själv dog han, i fattigdom, vid 37 års ålder. Och lämnade en lång rad fruar och barn efter sig, oklart hur många.
Och nej, det här inlägget är INTE sponsrat av Skottlands turistbyrå.
4 kommentarer:

 1. Fina miljöer med lite tragiska toner.
  Tack för upplysninge om nävan som jag mötte på vägen hem!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Många har skaldat till rosens lov.
  'Officinalis' är en trevlig och lättodlad ros.

  SvaraRadera
 3. Trevlig information och fin ros//Britt

  SvaraRadera