måndag 1 juni 2009

Bye bye förgätmigej

Nu har jag rensat bort hektolitervis med förgätmigej från stenpartiet vid dammen. Det är riktigt spännande, man vet aldrig vad som döljer sig i planteringen. Det vill säga jag har glömt, sen förra året..Några smörbollar, trevliga men riktiga ogräsmagneter...lammöra, som frösår sig hejvilt...en näva som blir så olycklig så den nästan faller ihop när den blivit av med förgätmigejsällskapet, men den repar sig nog...... men se, vad som kom fram, en vit bergvallmo! När jag köpte den en gång för några år sen så påstods det på etiketten att den var blå. Men det gör ingenting, den här är nästan ännu finare.


Och den första rosen som blommar är alltid denna: rosa pendulina, bergros. Den brukar komma med de första blommorna i mitten av juni, men i år är den tidigare.
Den får röda flaskformade nypon på hösten och två miljoner rotskott hela säsongen.
Just nu är de som allra vackrast, tovsipporna och liljekonvaljerna tillsammans. De brukar sätta igång att blomma i den vita rabatten när magnolian är på upphällningen.
Medan jag rensade förgätmigej blev klockan tre och väckarklockan i sorkhålet satte igång att ringa. Det lät inte alls särskilt trevligt. Och det lät väldigt länge. Jag berättade om min lömska plan för att jaga bort sorkarna för sonen, som tvättade fönster till death metal-musik och inte alls hörde någon väckarklocka. Nu tycker han att hans mor inte är riktigt klok.5 kommentarer:

 1. Tycker din plan med väckarklockan är rolig! Ska bli kul att se om det fungerar. Annars får väl sonen sköta "skrämningen" med sin death metal.........har några sådana själv (hårdrockssöner alltså)så jag vet hur det kan låta.
  Jag har också börjat rensa mina förgätmigej. Ser så välstädat ut så fort dom är borta. Dom är inte roliga när de blommat över. Bara den rosa ska få vara kvar så den kan få fröa av sig i lugn och ro.
  Bergvallmon är ju fin både som blå och vit! /Anette

  SvaraRadera
 2. Kul idé med växkarklocka. Hoppas den fungerar som sorkskrämmare.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Vita bergsvallmon jättefin och likaså rosa pendulina. Ja, förgätmigejen får man ta bort nu. Ha det bra!

  SvaraRadera
 4. Mysigt det ser ut (själv vill jag gärna ha mer förgätmigej ;)

  SvaraRadera
 5. Vad mycket spännande du hittar under förgätmigejen!! Nästan som julafton? /Ruben

  SvaraRadera