fredag 26 juni 2009

Egna pioner och mer skotsk nostalgi

Nu behöver jag inte längre vara avundsjuk på syster C- nu har mina egna slagit ut! Igår stod de i knopp, idag har de öppnat sig. Här är min favorit, och den vet jag till och med vad den heter:Bowl of Beauty. Och om jag bara hade haft ett bildredigeringsprogram så hade jag tagit bort lite gräs längst ner på den här bilden. Den röda har jag inget namn på, men det är en bondpion. Med en liten egenhet: en del blomhuvuden är tätt, tätt fyllda, medan andra har en eller två kransar med kronblad, och så ser man ståndare och pistiller i mitten. Jag har planterat fem pioner, alldeles för tätt, som en plätt mitt i gräset, och har i många år planerat att flytta dem. Eller bygga ut rabatten. Någon gång ska det bli av. Tills vidare använder familjens barn pionrabatten som en sorts hinder att hoppa höjdhopp över. Det isar lite i hårbotten varje gång jag ser det, men jag säger ingenting. My mistake.

Och här är Skottland igen. Albertine, mina drömmars ros, klättrar på ett rep i Inverewe Gardens, som ligger högt upp i högländerna, några kilometer från bron över till Skye. Jag såg henne första gången i Ystads klosterträdgård för några år sen, och förra sommaren dök hon upp för mina ögon på denna ljuvliga plats. En trädgård med rosor och subtopiska växter i höglandsklimat. Resten av sommaren ägnade jag åt att försöka leta upp en Albertine åt mig själv, och-hurra! -i Trädgårdsföreningen i Göteborg hade man ett par exemplar till försäljning. Min egen Albertine har nu klarat vintern, och imorgon tror jag att den första röda knoppen slår ut för att förvandlas till en vackert mörkrosa blomma. Fortsättning följer.

3 kommentarer:

 1. Bowl of Beauty har verkligen ett passande namn. Albertine är jag också mycket förtjust i, men den klarar nog tyvärr inte min zon. På en resa i Helsingborg såg vi den överallt. Den har en speciell färg. Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Du får passa så de inte landar i pionerna. Så fina bilder//Britt

  SvaraRadera
 3. Förra sommaren besökte jag Inverewe Gardens och imponerades av allt vackert som lyckas växa där. Inte minst grönsaksodlingarna var hel fantastiska.
  /Anna

  SvaraRadera