lördag 20 juni 2009

Systerpion och svensk midsommar

Midsommarhelg hos syster C i Göteborg. Hennes 70 år gamla pioner firar midsommar så det står härliga till. De fröjdar sig och släpper loss med spelmanslag och folkdräkt och små grodorna och jordgubbstårta och hela baletten. Mina pioner hemma på Orust, som är långt ifrån denna aktningsvärda ålder, vågar inte ens klä upp sig. De står och och undrar lite blygt och försiktigt när partyt ska börja. Ska man vänta på inbjudan eller vågar man börja själv?
Stjärnflockan får också vara med på pionpartyt i Göteborg. Alla är välkomna, men pionen är självklart festens medelpunkt. Utan någon som helst konkurrens. Den vet nog att den måste passa på att festa ordentligt, snart är det över och då är det ett helt år kvar till nästa gång. Men vilket party!
På midsommardagen tar vi en ganska stillsam promenad i den strama och prydliga parken kring Gunnebo Slott. Raka gångar och välklippta häckar. Till och med labyrinten har raka kanter och geometriska former. Fast himlen säger att man inte ska känna sig särskilt trygg i alla fall. Lite spänning och dramatik ska det väl vara, annars är det ingen riktig svensk midsommar.


7 kommentarer:

 1. Vilka otroliga pioner, så vackra! Snygg bild på himlen, har aldrig varit till Gunnebo Slott men vill gärna åka dit. Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Så vackert ,lite som en saga,och härligabilder!
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 3. Härliga kontraser i den midsommaren – och tänk att annalkande åskväder kan vara så vackra (bara man slipper stå under dem i verkliga livet förstås). Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. När pionerna väl blommar gäller det att fira för den överdådiga skönheten är snabbt över.
  Vackra bilder!
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Ja, eller så planterar man några i ett något mörkare hörn av trädgården, så avlöser de varandra, tipsade Tant Grön syster C

  SvaraRadera
 6. Snygga bilder..*dreglar* Har inte så många pioner och de jag har de bara lägger sig tycker jag..trots att jag har försökt stötta dem..Men blommorna är ju fina även om de ligger på backen..

  SvaraRadera
 7. Inger: Gunnebo slott är absolut värt en omväg. Mest sevärd är egentligen köksträdgården med vackra vanliga och ovanliga grönsaker.

  Carina: Visst är pioner sagolika!Riktiga prinsessblommor.

  Camellia: Åskväder är fascinerande. Både vackert och lite farligt.Stor dramatik hade vi en gång i Skåne när blixten slog ner i en stor alm intill vårt hus och klöv den i två delar. Det var nästan för dramatiskt.

  Birgitta: Man borde nog ha en pionfest varje sommar. Jag tror pioner går bra ihop med rosa champagne och jordgubbar, till exempel.

  Syster C: Ja, det kommer jag ihåg ju! Jag brukar annars ge goda råd till andra och sedan glömma bort dem själv.

  Tesa: Pioner blir snygga prydnader i gräset också. Man behöver bara lyfta upp dem lite när man klipper gräset.

  SvaraRadera