onsdag 27 juni 2012

Pionerna rår de inte på

De har stått med stora stora knoppar i regnet och  bara väntat. Men nu har det varit sol i två dagar, och kaboom! - så har pionerna slagit ut!  Tjugo-trettio blommor var utslagna när jag kom hem från jobbet, och det finns inte en snigeljä.....l som vågar sig på dem.
Den rosa bondpionen och Sarah Bernhard har varit utslagna någon vecka, men de har inte så många år på nacken som de som står  för själva huvudföreställningen:  när Bowl of Beauty och den röda bondpionen intar scenen, då finns det inget annat i trädgården som kan konkurrera.
Det sägs att det finns pioner som  är bortåt hundra år gamla, och mina blir i alla fall bara bättre och bättre ju äldre de blir. De första  i den här rabatten planterade jag nog för bortåt 25 år sedan. Och det verkar inte som om de är särskilt bekymrade för regnet heller. Är det möjligen någon som känner till pioner som blommar i juli-augusti? Sådana vill jag ha!
(Och så vill jag ha en ny kamera. Jobbmobilen i all ära, men den är en skral ersättning för min kära lilla Lumix som packade ihop på Chelsea Flower Show.)

6 kommentarer:

 1. Näää, nu håller jag inte med dig. Nog är Sarah Bernhardt vackrare än Bowl of beauty. Har dem båda.
  Om det finns pioner som blommar så sent som du skriver, skulle jag också vilja veta vilka! Jag får hålla koll på dina kommentarer!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Pioner är helt underbara växter, mina buketter som jag har inne har nog gjort sitt idag så jag ska plocka in nya:) Tar de blommor som har böjt/knäckt sig efter regnet, och gissa om jag får stora buketter:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Ruben, jag tycker också att Sarah Berhardt är fantastiskt vacker. Men hemma hos mig har hon sex blommor, och Bowl of Beauty har hundra. Så det är mängdkonkurrens det handlar om här.
  Monne, som inneblomma finns det väl ingenting som kan fylla upp ett rum som pioner!

  SvaraRadera
 4. Kan du tänka dig att de flesta av mina pioner har fortfarande inte slagit ut?
  /Anja

  SvaraRadera
 5. Jo, och mina nyinköpta pioner öppnade en knopp så fint just innan vi stack till Sverige. När vi kom tillbaka var alla överblommade. Hhm, totalt fel vecka att åka iväg på semester om man vill njuta av sina (egna) pioner.

  SvaraRadera
 6. Anja, du har pionblomningen kvar! Är det du som har sena sorter eller är det bara så att de står lite skuggigare?
  Nilla, nästa år får du kanske planera din Sverigetripp efter när pionerna tänker blomma...å andra sidan har de vuxit till sig om ett år och har säkert blommor kvar när ni kommer hem om ni skulle råka missa premiären!

  SvaraRadera