lördag 9 juni 2012

Mission completed

Projektet som påbörjades i mars är nu fullbordat. Så lång tid tog det att rensa igenom trädgården ända ut i dess avlägsnaste delar. Sista röjet blev medeltidsrummet i lagårdsruinen. Eller klosterruinen, det låter liksom lite tjusigare.Som om det hade stått ett uråldigt kloster på platsen istället för en ladugård med hästar och grisar.  Inspirationen kommer från Hvitsköls klosterträdgård på Jylland, där man har delat in trädgården med läkeväxter efter vilka delar av kroppen som växterna anses vara nyttiga för.  
Till vänster växer ålandsrot, hålrot och ormrot, till höger vadstenamynta, myskmadra, läkemalva, klostergemsrot, lavendel och havtorn.
Så långt har vi inte lyckats komma, men vi har i alla fall en avdelning med medeltida läkeväxter. Har fortfarande inte lyckats med den mest omsusade av dem alla, alrunan. Den äter sniglarna upp.

"Completed" är förstås en överdrift. Det är väl snarare dags att börja om från början. Den vita rabatten skriker efter ett rejält röj bland liljekonvaljer och irisar som dessvärre har glömt bort att blomma i år.
Och rabatten ovanför dammen behöver ny flis i gångarna. Det får bli imorgon.

Det vita löjtnantshjärtat är världens bästa växt. Kommer tidigt, klarar snigelattacker och blommar länge, länge. Nu letar jag efter vita fänrikshjärtan.

6 kommentarer:

  1. Så fint det ser ut:) Får du inte tag i vita fänrikshjärtan kanske jag skulle kunna fixa fram en bit om den inte gått hädan:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Komposition tänker jag, okomplicerade men precisa. Fina. Sedan är jag för oblivious (detta fantastiska ord för omedveten på engelska, det låter som om man är alldeles upplöst av omedvetenhet och nästan blivit till dimma på kuppen) att jag inte vet skillnaden på löjtnanter och fänrikar. I blomriket alltså. Jag trodde de var två namn på samma blomma?

    SvaraRadera
  3. Nu har jag hittat och beställt vita fänrikshjärtan hos odla.nu. Men tack, Monne för ditt flotta erbjudande!
    Nilla- kul att du ser en komposition! Den har uppstått genom att vi har tagit bort växter som inte klarat sig i den extremt magra och steniga jorden. Där fanns till exempel en Rosa gallica officinalis längst bort i hörnet som var fantastisk när det blommade, och den ska vara extremt tålig, men inte ens den gillade läget. Nu är den ersatt av havtorn Romeo och havtorn Julia. Romantik uppstod redan förra året och Julia fick en del vackra orangea bär på kuppen.
    Oblivious är ett underbart ord! Men man behöver nog inte vara det för att inte veta skillnaden på löjtnanter och fänrikar. Den enklaste skillnaden är att fänrikar är lägre, har inte lika tydliga hjärtan, tål att odlas i stort sett överallt och sprider sig villigt och glatt. Ingen av dem gillas av sniglar, vilket är den största bonusen ett år som detta.

    SvaraRadera
  4. Vilken underbar klosterruin! Jag tror dessutom inte att du överdriver på något vis - vi har över 90% gemensamma DNA med våra fyrbenta vänner och när de nyttjade stället var det kanske i ett religiöst syfte även om de tvåbenta inte fattade det;)!
    Jag började också vårbruket i mars men, vad hjälper set när den sammanlagda tiden från mars till dags dato är kanske tre -fyra veckor av användbar tid ute för jobb!/Anja

    SvaraRadera
  5. Såå vackert!
    Vita löjtnantshjärtan gillar jag också.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera