onsdag 30 juni 2010

Pionparad och mystisk lucka

Nu är stora pionshowen igång. Jag tror aldrig att den har varit så storslagen förut. Fem pioner, ganska tätt tillsammans, som en gigantisk brudbukett mitt i gräsmattan. OM rabatten klarar sig från den stora avloppsgrävningen, så funderar jag på att bygga ut den ytterligare. Den är nästan som en parad med galaklädda filmstjärnor på röda mattan i Cannes eller Hollywood- pioner kan bara inte bli för mycket.
Längst till vänster på bilden:Bowl of beauty (den med 72 knoppar).
Festiva Maxima, stora tunga blommor med röda stänk.
Kan det vara denna som heter Peacher? Jag vet alldeles bestämt att jag har köpt en med det namnet, men jag är inte säker på om det är den ...

eller den här. Fast jag tror att detta är Sarah Bernhardt. Eller tvärtom.
Det här är i alla fall den som kallades för röd bondpion när jag köpte den för många år sedan. Det finns många varianter på blommor: från tätt fyllda till nästan helt enkla, på en och samma planta. Den behöver knappt något stöd alls, fast den har massor av stora blommor.

På tillväxt i en kruka står en nyköpt Alexander Fleming, som ska bli starkt rosa. Det är en av de plantor jag har köpt på grund av namnet- efter yngste sonen- så den tänker jag inte tappa bort namnet på.
Och här står hotet mot själva pionrabatten: reningsverket som ska grävas ner i gräsmattan. Med anslutningar från huset, långa diken som ska genomkorsa trädgården.

Fast är det ett reningsverk egentligen? Jag tycker mera den ser ut som den mystiska "luckan" , the hatch, i TV-serien Lost. Den som de strandsatta människorna på den öde ön hittade nergrävd mitt i djungeln, med en massa kommunikationsapparater i. Och vad är det den har på ovansidan? Ser det inte ut som en övervakningskamera? Är det hälsoskyddsnämnden som ska hålla koll på att allt sköts som det ska? Lite spöklikt känns det.

På fredag ska den grävas ner. Som sagt, håll tummarna för mina pioner. Fortsättning följer.

11 kommentarer:

 1. Vilka Pioner!!!! Jag hoppas att de klarar reningsverket då de är helt otroliga. Härligt att se! / Henrick

  SvaraRadera
 2. Underbar pionrabatt, hoppas du slipper flytta den, framförallt inte just nu när den är som finast. Utöka rabatten låter trevligare:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Vilken rabatt!!! Så härligt det ser ut! 72 blommor! Det trodde jag inte var möjligt, där lillger min 'Bowl of Beauty' i lä!!!
  Hoppas det löser sig med reningsverket. Pioner klarar ju flyttning, men det kanske inte är idealiskt att flytta dem mitt under blomningen!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Snavade in här på din blogg idag, via Nillautanpunkt, och blev betagen. Dels av pionerna, dels av själva bloggen!
  /Irene

  SvaraRadera
 5. Ser helt underbart ut i din pionrabatt. Kanske man skulle byta rosor mot pioner. Antagligen en massa mindre jobb och fritt från sjukdomar ochs nöskador. Må så gott!

  SvaraRadera
 6. Fint att samla alla pionerna...vilken effekt.
  Reningsverket ser lite monstruöst ut men du slipper ju se det iallafall....

  SvaraRadera
 7. Vackra pioner, hoppas aparaten fungerar..

  SvaraRadera
 8. Haha, ditt monster till reningsverk ser ju lattjo ut;)) Hoppas verkligen att din pionrabatt klarar sig för WOW vad vackert:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. Snyggt, verkligen, men jag saknar doften.

  SvaraRadera
 10. My peonies have just finished flowering, and are now just a few petals on the ground, but the flowers transform the garden when they come out. I have a 'Sarah Bernhardt', like your second pink one. It is such a pretty double flower with so many petals. Your 'Bowl of Beauty' would make a fantastic display from 72 buds. You should be able to smell the scent from that number of flowers across the garden. :)

  SvaraRadera