måndag 21 juni 2010

Dahliastrategi

Jag vill inte ge upp dahliorna.

Jag fick några knölar av min svärmor i Värmland för nästan 20 år sedan. De är höga, röda och många. Och de ska ge mängder av blommor i juli, augusti och september, så många att man ständigt kan ha stora vaser fyllda med röda dahlior på bordet i vardagsrummet.

Men det är fler än vi som gillar dahlior i denna trädgård. Många fler. Jag skulle nog kunna påstå att de är i majoritet. Maken gjorde ett test i maj, och satte ut några knölar direkt i jorden. Bara för att kolla hur det skulle gå. Det gick förstås inte alls. Jag kollade idag. Varenda liten antydan till grönt skott är omsorgsfullt avgnagt.

Det är naturligtvis sniglar. Mördarsniglar. Glupska, slemmiga, allmänt vedervärdiga och många, många, många. Vi har åkrar på ena sidan trädgården och skog på den andra, så vi har inte en chans att hålla dem borta. De kom i stora skaror förra året, och nu är de dom som regerar.

Strategin går ut på att sätta dahliorna i stora krukor och ge dem ett rejält försprång. Det ska finnas så mycket dahlia i krukan att man ska hinna ha ihjäl snigeln innan den har haft ihjäl plantan, liksom.

Idag var stora dahliaplanteringsdagen. Jag har varit ledig från jobbet och baxat ner nitton dahlior av ovanstående dimension på plats i rabatterna.


Här är en liten del av dagens resultatet. Det slutliga resultatet kräver förmodligen timmar av snigelplockande och -mördande. Men jag hoppas få visa en bild på det rödblomstrande resultatet om några veckor. Upp till kamp! Håll tummarna!

14 kommentarer:

 1. Jag har använt Weibulls Snigelfritt i några år, och jag tror på dess effekt, trots att det är svårt att bevisa. Det är små gröna korn som du skulle kunna strö ut vid dina dahlior. Sniglarna väljer att kalasa på medlet i stället för växten, och dör så småningom av medlet. Medlet skall inte vara giftigt för t ex fåglar.
  Här är det också sniglar, och nattliga påhälsningar av rådjur. Liksom i fjol är sommarfloxen en älskling och uppätna i toppen. Har börjat svepa in luktärterna med fiberduk under nätterna (ockå en rådjursfavorit).
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Nä, vad tråkigt med så mycket sniglar. Ännu har jag klarat mig. Dahlior är så fint och finns ju i så många härliga varianter. Om det inte funkar så kan du ju alltid ha dom i krukor hela tiden. Jag hade krukor med dahlia förra året. Inte för sniglarnas skull utan för att jag helt enkelt inte hade plats i rabatten!
  Sen har jag ett annat knep mot sniglar, fast det är vanliga sniglar, mördagsniglar kanske inte bryr sig. Men runt alla mina hostor brukar jag lägga en "krans" av krossat äggskal. Har funkat jättebra. Lycka till med dina dahlior och ha en trevlig sommar. /Anette

  SvaraRadera
 3. Skam den som ger sig:)) Lycka till i kampen mot dessa avskyvärda saker. Ser fram emot prunkande blomsterbilder lite längre fram:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Verkar vara en klok strategi. Håller tummarna för att det ska lyckas :)

  SvaraRadera
 5. Underbart med dahliaknölar med en historia. Förstår att ni är fästa vid dem. Och ni vinner mot sniglarna - heja heja!!!

  SvaraRadera
 6. Härlig blogg du har! Daliorna togs av sniglarna i år så det ska bli kul att se dina dalior när de slår ut. Tack för en inspirerande blogg. / Henrick(i Töllås,Sverige)

  SvaraRadera
 7. Åh, vilket jobb, men förstår att du är mycket rädd om dina dahlior.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 8. Ruben, tack för tipset! Får testa på dahliorna. Ikväll har jag varit ute med en mördarvätska och sprayat på sniglarna. 252 stycken, sedan tog vätskan slut.

  Anette,krossat äggskal är ju bra jordförbättring också, fint knep!

  Monne, jag ser också fram emot blomsterbilder!

  Tack för tumhållning Ann Charlotte!

  Arboarkticum, tack för stödet, visst är det något extra värdefullt med fådda blommor.

  Henrick, hej granne! Nästa år får du komma in och hämta ett par dahlior när du ändå kör förbi.

  Inger, ja det är bra motion med trädgårdsarbete...

  SvaraRadera
 9. jag har gjort samma sak, efter att i några veckor sett det ynka lilla som kom upp försvinna in i ett slemmigt kryp.

  SvaraRadera
 10. wow, häftigt med så gamla dahlior, de är så fina, vissa år har sniglarna varit tuffa.

  SvaraRadera
 11. Underbart inlägg!

  Själv har jag kvar mina i krukor men dem är rätt maffiga nu. Jag ska nog plantera ut dem idag tack vare dig!! Toppen tips!

  Trevlig midsommar!

  SvaraRadera
 12. Tack för en härlig tur genom din trädgård, det var kanon! Härligt att se en sådan kunskap och entusiasm. Jag blev väldigt förtjust i hålroten. Och tack för de plantorna jag fick med mig hem till trädgården, jag skall sköta om dem! / Henrick

  SvaraRadera
 13. Här ett tips från snigeltunga jordar på andra sidan Nordsjön. Jag har köpt snigelringar som man trycker ned i jorden runt växten man vill skydda - i ren koppar, det gillar visst inte molluskerna, lir något satiskt för dem så de undviker dem. Men i år, när jag hade satt så många (60 stycken) tofsliljor (som sniglarna visade sig älska) räckte inte ringarna till. Då prövade jag snigelpellets, som inte ska vara skadliga för andra djur. Och det var makalöst effektivt.

  SvaraRadera
 14. Alltså, den stavningen, f'låt. "blir något statiskt" skulle det vara.

  SvaraRadera