lördag 26 juni 2010

Fler som gillar körvel

Mitt i örtlandet, mellan körvel, timjan och vinruta, har Vifslan gjort sig en egen plats. Hon kryper så långt hon kan in under de stora skuggande körvelbladen, och där ligger hon gärna och spinner medan vi vistas i den delen av trädgården. Sällskaplig, men inte påträngande.
Det är lite knepigt med katter i trädgården just nu. Nysådda grönsaksland är väldigt frestande att använda som toalett. Inte så kul, så jag försöker hålla dem vattnade och ständigt fuktiga, så inte katterna går dit och krafsar.

Men pionerna däremot verkar trivas ypperligt med att fungera som katt-tillhåll. Den rosa pionen, Bowl of Beauty, var den första jag planterade, så den är över 20 år gammal. Men jag tycker att den fortfarande blir större och större för varje år. Idag räknade jag till 72 knoppar. Och jag tror att en del av detta är katternas förtjänst. De gödslar pionrabatten väl.

Pionerna står lite avigt till, mitt i stekande sol, i ganska torr och mager jord, och som en ö i gräsmattan. Alla barn som vistas i trädgården använder pionrabatten som hopphinder. Snart kommer de att tvångsförflyttas på grund av avloppsgrävning- pionerna alltså, inte barnen- och då har jag tänkt hitta en lite bättre plats för dem. Eller kanske sprida ut dem i fler rabatter. Men de är en fantastisk syn när alla blommar på en gång. Och nu har det börjat!

8 kommentarer:

 1. Katten ser ut att ha hittat en verkligt mysig plats att ligga på:) Pioner i mångfald är underbart, hoppas de blir lika stora och fina på sitt nya ställe. Här är pionerna stora och frodiga som aldrig förr det gäller för övrigt många växter undrar om den långa och kalla vintern har något med det att göra. Växterna kanske "tänker" att här gäller det att växa och sätta många knoppar/frön om det blir en lika kall vinter igen:)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Vilka underbara pioner du har! Härligt när de blir så där stora och maffiga.

  SvaraRadera
 3. Härlig bild på katten mitt bland örterna! Fast vinruta är ju lite lurig, åtminstone kan vi människor få allergiska symptom av den - men det kanske inte gäller katter?

  SvaraRadera
 4. 72 knoppar, inte illa, mina pioner växer under rosorna och blommar sämre för varje år. Lätt att förstå varför.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. 72 knoppar!! Oj vad jag blir avundsjuk! jag tror jag hade 8 st fördelat på två buskar, visserliga unga men ändå. Kan tänka mig den blomsterprakt när de slår ut! / Henrick

  SvaraRadera
 6. Mina katter stökar också runt i rabatterna...men jag är ändå glad att de väljer våra egna och inte grannarnas ;)

  SvaraRadera
 7. Underbara pioner du har. Vi har numera börjat plantera pioner på landet bara för att kunna åka ut och plocka buketter. Hemma har jag ingen lust att knippsa av blommorna.
  Linnea hade jag gärna kallat en dotter, om jag hade haft någon ;-)
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 8. Jag tycker det är maffigt med stora klungor av samma växter- flytta dem, men håll ihop dem, tycker jag!

  Här bor vi mitt i ett kattstråk (grannars katter). Körveln har de lämnat i fred, men på kattmyntan lägger man sig gärna raklång (jag menar raklång! Smack bang på magen med tssarna spretande åt alla håll som om katten vill ha största kontaktyta med doften! Tokmissar, men nu har jag bundit upp dem. Myntan, inte katterna ;-)

  SvaraRadera