tisdag 8 juni 2010

Gotland är fullt av trädgårdar

Den vackraste av dem alla är nog DBW-s botaniska trädgård i Visby. Grundad, och fortfarande omhändertagen av herrklubben vid namn De Badande Wännerna.
Möjligen lite otidsenligt. Men parken är underbart vacker. Här finns mullbärsträd och gigantiska murgrönor, gamla valnötsträd, gingko, tulpanträd och näsduksträd. Stora gamla magnoliaträd.Och vackra planteringar av örter, perenner och rosor. Lugnt och stilla är det i början av juni. Annat var det i Ulf Lundells roman Jack. Det var här som Jack och hans kompisar rumlade runt och knyckte spikklubba ur örtagården och satte i sig.
Almedalen tillhör fortfarande Visbyborna. Snart är det full cirkus här med invasion av hela det politiska etablissemanget med anhang. Almedalsveckan infaller om ungefär en månad. I år blir det säkert ännu mer uppståndelse eftersom det är valår. Vissa Visbybor tycker det är jättekul, andra lämnar stan.
Men än så länge ligger invånarna på filtar under de blommande päronträden och njuter av försommaren.
En trädgård i mycket mycket litet format hittade vi på kyrkogården på Fårö. Här vilar den store IB med sin sista hustru. Jag antar att det kommer busslaster med turister hit när den säsongen är i full gång, men resten av året är det en riktigt fridfull plats med susande trädkronor, en liten stengärdesgård och utsikt över hav och ängar.
Hela Fårö är fridfullt. Med sina raukar och fossilstränder. Kargt och stenigt är det närmast havet.
Men den här lilla vackra fetbladsväxten kryper omkring överallt på marken.
Tillbaka i Visby igen. Sonen med sambo har just flyttat in i en lägenhet med tillhörande balkong och med utsikt över en egen kolonilott. Bra grej! Den som vill får en plätt att odla. Varje liten fyrkant har ett eget fruktträd mitt på plätten, och sen får man hitta på vad man vill med resten.
En liten Gotlandsorkidé. Jag tror den heter Sankte Pers nycklar. Det finns också en vit variant. Längs vägarna växer det fullt av den, tillsammans med blommande liljekonvaljer eller vanliga ängsblommor.
Vi hann inte med några mer avancerade trädgårdsvisiter den här gången, men det är ju bra att det finns mer att se när vi kommer tillbaka.

10 kommentarer:

 1. Älskar Gotland och längtar alltid dit, var där senast förra våren. Du har ju flera skäl att besöka ön i fortsättningen. Så anspråkslös och fin IB:s grav är.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Men så fiffigt med kolonilotterna... så skulle det vara på fler ställen.
  Synd man inte sitter i byggnadsnämnde eller var de nu bestämmer sådan.
  Fårö är en vacker plats.
  Ser att du har haft det bra.
  Ha det gott
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 3. Kolonilottsarrangemanget gillar jag. Fint att ha ett fruktträd när man bor i lägenhet...sköter sig själv, nåja nästan, om man inte är odlingsintresserad.

  SvaraRadera
 4. Tack för att du delade med dig av bilderna på Gotland, där har jag aldrig varit och det skulle vara kul att få komma dit någon gång:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Trevligt litet reportage! Det är alltid roligt att bli påmind om Gotland och särskilt DBW!

  SvaraRadera
 6. Vilken bra ide med kolonilotter. Något för fler fastighetsbolag att ta efter.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Gotland, Gotland. Har man en gång varit där finns en ständig längtan tillbaka. Vilken tur att vi bokat en resa, om än i augusti - men den som väntar på något gott.
  Kolonilotterna är ju superfina, vilken fantastisk idé!
  Eva

  SvaraRadera
 8. Härligt ,dit ska jag åka efter detta trevliga inlägg,vill uppleva det 'på riktigt'.

  SvaraRadera
 9. Nu fick du mig att börja längta till Gotland! Det är verkligen en fantastisk ö!!!
  Ha en trevlig helg - om så på fastlandet!
  /Ruben

  SvaraRadera
 10. Kul, du har sett så mycket annat än vad jag gjorde - nu fick jag en trevlig återblick från nya vinklar.

  SvaraRadera