lördag 28 november 2009

London är grönt i november

Massor av vintergrönska finns fortfarande i trädgårdarna. Damen som äger den här trädgården, som finns i stadsdelen Bloomsbury, berättade för mig att hon planterade den stora palmen för femton år sen. Den satt i en kruka som hade ramlat ner från ett lastbilsflak. Den pyttelilla trädgården är dotterns utsikt från sitt hyresrum.
Med så mycket regn kan det väl inte bli annat än grönt... 12 plusgrader. Behagligt milt. Ganska typiskt engelskt vinterväder. Det här är Russel Square.
Fast den riktiga blomsterprakten hittar man inne på museerna. Denna underbara lilla enhörning hänger på Victoria&Albert Museum, där det finns fantastiska samlingar med konsthantverk från hela världen.

Bilden är en gobeläng, fullstoppad med blommor och små djur. Tittar man noga bland rapphönsen hittar man bland annat violer och nejlikor och tusenskönor och liljor. Och alla har sina egna symboliska och religiösa betydelser. Själva enhörningen kan bara fångas in av en jungfru, så just den här väntar säkert på Madonnan själv. Liljorna är symbolen för renhet och är jungfru Marias blomma framför andra. Violer betyder ödmjukhet-en blyg viol!- och nejlikor är passionsblommor.
(Allt detta har jag inhämtat hos Karin Berglund i hennes bok Längtans blommor)

Nästa gång ska jag kolla in Willliam Morris´ blommiga tryck, de finns också på Victoria&Albert, som är så stort att man inte orkar med mer än en liten bit i taget. Och helt gratis, liksom de andra stora museerna i London.

Cafeet, förresten, skulle vara en alldeles egen sevärdhet även utan museet. Med färgsprakande kakel, ljuskronor och friser och takmålningar av bästa viktorianska märke.

Tack, Camellia för eskort och guidning och trevligt sällskap!

7 kommentarer:

 1. Tack själv för en mycket trevlig eftermiddag! Ser att du fångat det engelska novemberregnet också! Man har inte riktigt upplevt London utan det ;-).

  SvaraRadera
 2. Verkar som ni gjort en fin resa.....
  Ha´t himla gôrgôtt på 1a advent
  Nina

  SvaraRadera
 3. London låter underbart, trots vädret (som ju verkar ungefär som i Skåne). Ha en riktigt skön advent!
  Eva

  SvaraRadera
 4. London i november, toppen! Mycket bättre med varmt och regn än kallt och regn som hos oss. Och härligt att få träffa dottern.
  Trevlig advent önskar jag dig!

  SvaraRadera
 5. Så mycket det finns att se i London för en trädgårdsglad! Jag samlar tips på hög för en resa framöver.
  Hej Hej
  /Ann Marie

  SvaraRadera
 6. Kul med så trevlig guidning...
  och vacker utsikt genom fönstret....
  Trevlig andra advent!
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Härlig utsikt ni hade.
  Här är det fortfarande grönt gräs iallafall.
  Annars är det bara grått och vått.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera