lördag 14 november 2009

Extrapris på tulpanlökar


Det finns de som har fullständig koll på var alla lökväxter är planterade, hur rabatterna kommer att se ut till våren. Det finns de som har koll på fäger, höjd och blomningstid på alla sina växter, som har koll på att planteringarna är koordinerade i färg och att blommorna avlöser varandra så att rabatten aldrig blir full av fula vissnande blad. Som har koll helt enkelt.
Sådan ska jag bli.
Sådan ska jag bli när jag har lärt mig att INTE rusa iväg och köpa hem kilovis med tulpanlökar på extrapris i slutet av november. När jag har lärt mig att märka ut platserna där jag redan har tulpaner, och att komma ihåg vilken färg de har. När jag har lärt mig att komma ihåg var jag har ställt planteringskorgarna med tulpanlökar som jag så prydligt grävde ner förra hösten och lika prydligt plockade upp när de hade blommat färdigt. Så att jag kan gräva ner dem på rätt plats igen.
Fast när jag har blivit en sådan människa så kommer jag ju att missa alla överraskningar när våren kommer. Och det vore ju synd, eller hur?
Posted by Picasa

8 kommentarer:

 1. Skönt att det inte bara är jag som lockas av tulpanlökar till nedsatt pris. Tulpaner kan man ju plantera väldigt sent, så ingen fara på taket. Jag noterar var jag planterar men inköpen är oftast oplanerade. Försöker plantera där det kan finnas en lucka i rabatten vid tulpanernas blomningstid. Resultatet brukar bli toppen. Och överraskande! Passar inte mig att vara till fullo planerande, improvisation funkar bäst.

  SvaraRadera
 2. Men överraskningsmomentet är också värdefullt! och vad gör det om rabatterna inte är perfekta - de är säkert ljuvliga ändå!

  SvaraRadera
 3. Haha, här är en som t o m gjort totalskisser på datorn. Höjder, bredder, färger, blomningstid, you name it. Sedan ser man något snyggt på plantskolan, och där på nätet har de extrapris, tre för si och så. Så gick det med den planen...

  SvaraRadera
 4. Jag flyttar på dom som skär sig allt för illa när de blommat över men fortfarande är gröna. I bästa fall får jag med mig alla lökarna då, men annars får jag väl gräva igen ;-)) för vem sjutton kan motstå lökrea!

  SvaraRadera
 5. Jag gillar överraskningar så jag gör som du.
  Fast min sorkar och mullvadar gör överraskningar som jag inte gillar.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. Ja, jag är bara glad att jag inte hittat någon lökrea. Jag har ju redan förköpt mig på lökar för år framåt;) Själv försökte jag planera min vita liljeblommande tulpanrabatt i detalj men sen har någon marodör har varit framme och ordnat om det hela efter eget huvud, så det blir nog ändå en överraskningsrabatt för min del om än inte i val av färg eller sort:) Så om man inte blir sin egen överrasningstomte ställer andra, (rådjur, skator, grävlingar) gärna upp.
  /U

  SvaraRadera
 7. Hahaha! Ja tänk vad mycket hjälp man kan få i sin trädgård utan att ens be om det... Älgar och rådjur är väldigt duktiga på att beskära träd och buskar, och sorkar och mullvadar är experter på att plantera om lökar. För att inte tala om vad mycket hjälp man kan få av fåglar och sniglar med skörden av frukt och bär och grönsaker.
  Men nu har jag lyckats klämma ner femtio tulpanlökar av sorten Purissima i den vita rabatten. Hoppas de stannar där.

  SvaraRadera
 8. Sådan vill även jag bli! Avvaktar dina försök till bättring, kanske kommer du med svaret som alla väntar på! Hur gör man??? /Ruben

  SvaraRadera