tisdag 15 december 2009

Tant Grön har varit på Teneriffa

Tant Grön med make har nu tillbringat en vecka på en bananplantage på nordvästra Teneriffa. Detta som kompensation för den semester vi var tvungna att ställa in i september när allt bara var eländigt. Men det var inget dumt byte. Man måste inte åka till Thailand för att få lite ljus och värme mitt i det allra mörkaste. Och grönska.

Bananplantagen är en riktig bananplantage med hundratusentals bananträd och ett hotell mitt i.Med byggnader från femtonhundratalet. Man hör bara rasslet från palmer och bananträd och Atlantens vågor.
Det är ett helt suveränt klimat på norra Teneriffa. 19 grader i genomsnitt året runt, och lite regn i skuggan av vulkanen Teide. När spanjorerna koloniserade Sydamerika så var det en kung som fick den ljusa idén att försöka plantera in alla exotiska träd och buskar man hittade där på det spanska fastlandet. Och då anlades en "acklimatiseringsträdgård" i Puerto de la Cruz på Teneriffa. Med tanken att växterna sen skulle flyttas till fastlandet. Det gick inget vidare. Vintrarna är för kalla på den spanska mesetan.

Dock ej på Teneriffa. Där finns hela härligheten kvar. En sorts palmhus fast utan tak. Och så kan man lära sig allt om korvträd och brödfruktsträd och annat skojigt som man bara hört talas om i Pippi Långstrump i Söderhavet.
Detta är en benjaminfikus. En sån som man kan köpa som krukväxt för 19:90 på Plantagen och som brukar tappa alla sina blad på vintern och få löss på våren. Om man skulle försöka plantera ut den i trädgården istället kanske?
Ännu en märklighet i botaniska trädgården. Någonstans längst in finns det en huvudstam, och sen har trädet , också det en sorts fikus, skickat iväg luftrötter från grenarna som slår i marken och slår rot så alltihop blir som en sorts varelse från Sagan om Ringen.
Konstigt fruktträd från Västindien. Arbol de Jack kallas det för.
När vi köper hem julstjärnor från affären måste vi packa in dem ordentligt för att de inte ska utsättas för drag. Hmmm.....Lite julstämning vid strandkanten hittade vi i alla fall.
Streilitzia, eller papegojblomma, visst är den snygg? Jag tror att man med lite tur och en del skicklighet kan odla den i kruka på en inglasad terrass eller så hemma. Men då behövs nog tillskott av ljus under vintern. Här växer den i stora ruggar.
Och inte visste jag att bananer hade blommor. Men så här ser de ut. Jättelika röda saker som skrumpnar bort när bananerna-som är blommans frön- mognar.
Oj, här kom visst den första bilden i retur, hur gick det till? Det var nog för att jag gillar den här miljön så mycket. Både grönska och hav, lite dramatiska lavaklippor och Atlantens bränningar. Att lägga in i minneskortet för att klara resten av vintern.

8 kommentarer:

 1. Jag hade glömt att ni skulle iväg, men nu minns jag ju att du sa det. Tänk att bo mitt i en tropisk trädgård. DIn bildvisning var som att gå runt i varma växthuset på Kew, fast bättre. 19 grader låter inte dumt, och med den plantprakten...nu har jag redan planer för november 2010...

  SvaraRadera
 2. Så skönt det ser ut..... 19 låter alldeles lagom.... Teneriffa sa du... hmmm...
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 3. Har aldrig varit på Teneriffa, ser väldigt trevligt ut. Så skönt ni har haft det, att få uppleva grönska, sol och värme är ju ovärderligt denna årstid.

  SvaraRadera
 4. Camellia, jag tänkte faktiskt på Kew under palmkronorna i Puerto de la Cruz. Du har ju världens möjligheter att hitta billiga flygbiljetter till Teneriffa med Ryanair!

  Nina, just himla gôrgôtt var det faktiskt i värmen.... Och 19 grader är MEDEL-temperatur för hela året, dag som natt.

  Inger, jag hade heller aldrig varit på Kanarieöarna förut. Konstigt nog. Men trevligt är det verkligen, om man bara undviker de gigantiska turisthotellområdena på sydkusten.

  SvaraRadera
 5. Vilka härliga bilder! Teneriffa är så vackert och det finns mycket att se. Vi var där på vår bröllopsresa för väldans många år sedan..../Anette

  SvaraRadera
 6. Säkert en utmärkt plats för romantik, Anette! Sonen och hans spanska fru var också där på bröllopsresa för tio år sen och skickade med en massa bra tips. Nästa gång ska vi bestiga Teide.

  SvaraRadera
 7. Kul att se lite hur du hade det.
  Tycker julstjärnorna gör sig bäst i den miljön.
  Jag har varit på Lancarote och det är fint på sitt vis men Teneriffa verkar finare.
  ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 8. Ni verkar ha haft en skön och varm tid där nere.En välförtjänt semester.

  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera