tisdag 17 mars 2009

Tomatpremiär


Tigerella, Gardener´s Delight, Green Grape, Mini Orange, Ildi, Yellow Pear, Monte Carlo, Bloody Butcher-nu är alla tomatfröna i jorden. Ungefär en vecka senare än förra året. Och med frön från samma fröpåsar. Jag sådde i lördags, och efter tre dagar dyker dom första groddarna upp-och det är den kära gamla pålitliga och trogna Gardener´s Delight som leder grodd-ligan. Samtliga frön har grott, i en prydlig rad. Undrar om det beror på att just dom fröna låg i en oöppnad påse? En del av dom andra tror jag till och med kan ha legat ännu längre i lådan, det ska bli spännande att se hur det går.
Förra året, när jag sådde alla frön den åttonde mars, och var riktigt noga med extra belysning när fröplantorna dök upp, så växte dom till sig riktigt bra, och det var rejäla kraftiga plantor som jag satte ut i växthuset i maj. Sen blev det en eländigt kylig och solfattig sommar så det blev inte så stor skörd av tomater ändå, men så ska det INTE bli i år!
Purjolöken hamnade i jorden av bara farten, den har också grott. En ny -blåsvart- trumpetblomma som jag aldrig har prövat förr, är också sådd, liksom jätteverbena. Förra året hade den överlevt vintern i den torra söderrabatten , men jag vågar nog inte tro att den gör om den bedriften. Bäst att gardera med nya fröplantor.
Och nio snödroppar har jag räknat in idag!

2 kommentarer:

  1. Inspirerande! Imorgon far jag till en trädgårdshandel och tänker köpa mig tomatfrön jag med. Och ett fikonträd eller två. Tror du att julrosor skulle klara sig bra i solfattig och lerig jord? Jag behöver något som ger lite höjd och färg där. Några förslag?

    SvaraRadera
  2. Julrosor är alltid värda ett försök! Hemma mår dom förträffligt i halvskugga, fast ganska lätt jord.Hmmm, solfattigt och lerigt...någon buske med blanka gröna blad kanske? Det brukar ju inte blomma så värst bra i totalskugga så varför inte satsa på växter med vackra blad som lyser upp? Lagerhägg brukar klara sig där inget annat växer, och den blommar med vita klasar på våren. Och har blad hela vintern. Visst finns den med i mina förslag till Fionas trädgårds mörkaste hörn? Jättedaggkåpa kan bli ståtlig på sommaren, med vackra gröna blommor, och så förstås alla funkior, dom finns i hundratals bladfärger. Förgätmigej tidigt på våren håller sig länge i skuggan..Var ska du odla tomater? I London eller Colchester?

    SvaraRadera