lördag 21 mars 2009

Solig lördag i mars


Elva plusgrader! Blå himmel! Vindstilla!
Första trädgårdsdagen ute. Man vet inte riktigt var man ska börja.
Städa runt julrosorna ? Röda knoppar skjuter upp ur jorden, och börjar veckla ut sina underverk till blommor vilken dag som helst.
Gräva fram gräslöksplantorna bland visset gräs och oregano som nästlat sig in? Snart kan man klippa dom första gröna skotten, och vilken doft, vilken smak, vilken känsla!
Riva bort gammalt ogräs som växer över gula och lila krokus som inte syns fast dom blommar som bara den?
Röja i växthuset och tvätta av alger och smuts från väggar och tak?
Beskära vinbärsbuskarna innan dom skjuter nya skott som går av när man sliter runt i grenarna?
Och förbereda för vinbärssaft och Töllåsvin årgång 2009... ja, så får det bli. En åttondel av varje buske ska bort, luft och ljus ska in. Fram med sekatör, handskar och kvistsåg. Egentligen borde man ha rustning och visir också, det kryper omkring elaka björnbärsbuskar i vinbären. En buske är så intrasslad i björnbärsskott så jag får kalla på min hjältemodige man som rycker ut med såg och spade och gräver upp alltihop.
Innan dess har han hunnit både rensa dammen och gräva bort det översta jordlagret i växthuset.
Och med rinnande ögon efter angrepp från vinbärskvistar, gammalt ogräs i håret och tappade glasögon känner man sig som en riktig trädgårdshjälte. Mission accomplished. Våren är här.

PS. Påskliljorna på bilden har dessvärre ingenting att göra med min trädgård. Dom är köpta på ICA.

4 kommentarer:

 1. Jo,alltså, vinbärsbuskar.... Har en optimistisk plan att flytta våra rejält stora, rejält gamla röda och svarta till annan plats för att istället fylla rabatten framför den gamla muren med pereenner och/eller rosor. Men hur gör man när man flyttar vinbärsbuskar? Klippa ner en åttondel? De raka bleka grenarna eller de med massor av små skott på sirligare grenar? Vilken typ av jord ska man plantera dom i? Och när bör man göra det....?

  SvaraRadera
 2. Gör det nu! Klipp ner alla grenar till 20-30 cm, gräv upp buskarna, klipp av en del av rotsystemet, plantera på nytt ställe i en grop som du har grävt och luckrat ordentligt, vattna! Du får inga vinbär i år, men buskarna tar sig garanterat. Med lite tur kan du också flytta hela buskar med grenar som kommer att blomma i år, och då blir det ju bär också. Men då måste du få med en större bit av rotsystemet. Och det är tidigt på säsongen, så det kan nog lyckas. Vinbär är grymt tåliga, och kan växa i vilken jord som helst, i vilket läge som helst. Men bären blir fler och bättre och godare om det är soligt. Kviddelitt!

  SvaraRadera
 3. Hej Tant Grön!
  Jag fick en (som jag trodde) perenn malva av min syster förra sommaren. Den växte och växte och blommade ymnigt och vackert med rosa blommor hela sensommaren. Men sen vissnade den inte ner - utan visade sig vara en stor buske! Har aldrig hört talas om malva-buskar... Hur gör man?
  Syster C

  SvaraRadera
 4. Malvabuske? Hmmm. I varmare klimat hittar man malvor som blommar lite närsomhelst på året,och som inte vissnar ner på vintern, men här? Dom malvor som dyker upp år efter år hos mig är myskmalva, läkemalva och rödmalva, men dom övervintrar mest som bladrosetter, inte som buskar. Du kanske har ett medelhavsliknande mikroklimat nånstans i din trädgård?
  Gör inget särskilt, i alla fall inte än så länge!

  SvaraRadera