fredag 27 februari 2009

Sol och vår och kaliforniskt fågelkvitterMalvor, magnolior, kamelior, jasmin, och till och med rosenbuskar står i full blom här och nu. Samtidigt som snödroppar och påskliljor blommar så det står härliga till. Våren har liksom koncentrerat sig för att ge allt på en och samma gång. Istället för att ta en sak i taget som hemma. Hemma är det en särskild tågordning. Snödroppar först, lite försiktigt, sen tittar krokusen fram, först med sina  bladspjut, sen spricker blommorna ut, gula, lila, blå och blir fler och fler, snart är det tjocka krokusmattor i parkerna. Sedan fortsätter våren med de första koltrastdrillarna i skymningen, och så börjar de första vidunderligt grönt doftande  vitsipporna räta upp sig och slå upp sina vita stjärnblommor.
Här är det en helt annan sak. Allt blommar på en gång i trädgårdarna, vilt och odlat, träd och buskar och örter. Lavendel och påskliljor. Rosmarin, rosor och vild oxalis. Igår när jag klev ut i solen från snabbtågstationen i Oakland, och började vandra genom villaområdet blev jag överfallen av sol och värme och fick skala av mig och stoppa ner plagg efter plagg i resväskan. Handskarna, stora svarta schalen, koftan.
Överfallen också av vårens dofter. Nyklippt gräs, doftande påskliljor, magnolior. Och ett ohejdat kvitter av fåglar som jag inte känner igen. Men på kvällen i skymningen, lät det som en näktergal. Den sjöng på ett helt annat språk, lät på något vis mer civiliserad och prydlig än hemma, men visst var det en näktergal. 

2 kommentarer: