fredag 2 september 2011

Hallå igen!

 Så trevligt att träffa er, det var  längesen! Sommaren har varit fulltecknad, och trädgården har mest fått agera kuliss. Men idag har jag varit ledig, ensam hemma dessutom, så nu har jag gått en liten runda i lugn och ro, för att datera upp mig.  Och då träffade jag  på dessa små trevliga tagetes.  
 Egentligen hade jag slutat odla tagetes, fast jag gillar dem väldigt mycket. Långblommare, lätta att odla, stabila plantor som kan lysa upp mörka hörn och skapa glöd  i den tristaste rabatt. Men det finns fler som gillar dem väldigt mycket, och som inte nöjer sig med att titta. Och dessa slemmiga äckliga kräk -jag vill  inte ens nämna deras namn- har jag ingen lust att fortsätta mata med mina noggrannt utvalda tagetes.
Men de här plantorna fick jag av min kära svägerska Solweig i våras, och tänk, de har klarat alla strapatser i sommar! Jag vet inte vad de heter, men den mörkorange är lite högre och riktigt vackert sammetsaktig i kronbladen, och den gula med mörka fläckar är låg och kompakt och får massor av blommor och väldigt finflikiga blad. Jag satte dem i stora krukor i maj  tillsammans med en lysande röd,  mörkbladig krasse och ett par plantor mangold med gula stjälkar. Det har sett riktigt glatt och muntert ut hela sommaren.

Ett Tant Grönreportage har jag också hunnit med den här veckan. Det blev en visit i Birgitta O-s prisbelönta trädgård i Ödsmål. Grattis Birgitta och tack för att jag fick komma och titta!

9 kommentarer:

 1. Kul att du också gillar tagetes:) Ja jag gillar inte riktigt de där stora höga bollarna men de små enkla är väldigt söta och jag undrar om din gula med finflikiga blad inte är min absoluta favorit - kryddtagetes? smaka på bladen är de lite syrliga så är de nog det:) äter MASSOR varje sommar!
  Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Gillar också Tagetes, man blir glad av dess sprakande färger.
  Har tittat in till Birgittas blogg och ser att den stora dagen har varit. Kul att deras vackra trädgård blev vald som Sveriges vackraste.
  Önskar dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Linnétagetesen är den enda som får rum hos mig för den gör själ för det gamla namnet sammetsblomma. Kul att du varit hos Birgitta, visst är det superfint?!!!
  Eva

  SvaraRadera
 4. Jag gillar inte heller tagetes..men Linné brukar kunna få bo hos mig...skulle tro att den där mörka skulle kunna vara en sån..
  Här har trädgården också mest varit en kuliss...skador och mycket att göra för övrigt har hindrat allt vettigt trädgårderi..
  hmm..eller så är det så att jag har använt trädgården vettigt i år..till att koppla av och vila i..

  SvaraRadera
 5. Monne, du har nog rätt om den lilla, den smakar så som du beskriver den. Tack för hjälpen!

  Helen, visst blir man glad av glada färger!

  Eva, det är en helt fantastisk trädgård hon har, Birgitta. Man blir både inspirerad och grön av avundsjuka. Ditt och Annikas reportage var också superfint!

  Tesa, visst är det en Linné! Det ser jag nu när jag har kollat igenom en massa tagetesbilder. Här ska samlas frön! Och nog är det märkligt att det ska krävas skador och elände för att man ska klara av att koppla av i trädgården...

  SvaraRadera
 6. Hej, kul att höra från dig:)
  Enstaka tagetes är fina som t ex Linnés.

  SvaraRadera
 7. Så fina dina Tagetes är. Jag vet inte vad jag gör för fel, men mina ser ALLTID hemska ut. Jag gillar dem mycket och de är bra att samplantera med i grönsakslandet...ge mig råd.

  M.V.Hälsningar
  Tyra i KÖKTRÄDGÅRDEN

  SvaraRadera
 8. Jo jag hörde det allt och det var så kul.
  Tänk att jag känner båda två tänkte jag när jag hörde det. Synd att vi inte kunde träffas.
  Men vi ses nog framöver vi har ju en ide....
  Sommaren går alldeles för fort men det kommer ju en ny som tur är.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera