fredag 30 september 2011

Grekblommor

 Ständigt dessa grekiska underblomster. Mirabilis.De växter överallt, i krukor och trädgårdar, på torg och i gator och gränder. De väntar till eftermiddagen, och sen öppnar de sina knoppar och visar upp alla färger som bara kan tänkas . Röda,  rosa, lila, vita, gula, orange, prickiga och randiga. Förra året tog jag frön från underblomster som växte i en spricka i betongen på en gata i Grekland. Sådde dem i mars, och först i september började den första av plantorna blomma. De övriga fyra är bara gröna buskar, fortfarande.
 De vill nog ha mer sol än vad jag kan erbjuda. Men jag tänker inte sluta försöka. Jag funderar på att ta in rotknölen och försöka förvara den över vintern, som en dahliaknöl. Så kanske det går att få lite bättre fart på dem, nästa år.
 Blomman för dagen gillar också sol. Och kastar sig uppför murar och in i buskar och träd.
Den här fantastiska liljan såg jag första gången förra hösten, på Andros.Jag skrev om den då också, för den är så vacker, och det är så fascinerande att se dessa stora kritvita tjusiga doftande blommor sticka upp ur sand och grus på vilka torra skräpmarker som helst. Pangratium maritimum heter de i min grekflora.
Bougainvillea, förstås.
Å,jag glömde berätta var vi har varit! Kos blev det den här gången. Mest för att det går direktflyg dit från Rygge i Norge, som vi har ganska nära till. Och Medelhavet är underbart var man än befinner sig.

4 kommentarer:

 1. Åh, härliga ljuvliga bilder! Mirabilis påminner mig så om Spanien- svärmor hade ju lägenhet där förr och där var också underblommor överallt:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Så ljuvliga bilder från mitt favvosemesterland!
  Åh vad jag längtar till Grekland när jag ser dina bilder.
  Så kul att se om du lyckas få knölarna att överleva! Tänk om du hade ett svalt och ljust utrymme (med extrabelysning) så att plantan kunde vegetera hela tiden. Då skulle den hinna blomma nästa år redan i juli kanske!/Anja

  SvaraRadera
 3. Förstår att du haft en härlig semester. Längtar till lite mer sol och värme innan vintern kommer det gör jag också.
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Skönt du haft det på Kos, fina blomster där, längtan till Grekland är aldrig långt borta:)
  Kram

  SvaraRadera