torsdag 22 september 2011

Botanik, droger och soptippar

 Min mamma var högstadielärare och entusiastisk trädgårdsodlare.
Och hon gillade särskilt växter som självsådde sig i hennes trädgård. Under fågelbordet till exempel, kunde det komma upp diverse plantor som hon inte hade sått själv som havre eller solrosor, och som hon tog  vara på.
En vår på 70-talet dök det upp en riktigt präktig, snabbväxande planta med vackert flikiga blad som hon vårdade ömt. Och det höll hon på med fram till den dag när hon fick syn på en bild på just denna planta i en folder i skolan som hon skulle dela ut till sina elever . Ser ni en sån här växt, stod det i foldern, så rapportera genast till polisen.

Stackars mamma , Hon blev förstås alldeles förskräckt och cyklade genast hem och grävde upp sin ömt vårdade planta innan polisen skulle slå till. Det var ingen tvekan, det var en cannabis sativa.

Nu var väl just detta en relativt oskyldig sorts cannabis, en oljehampa som fåglarna tappat och som faktiskt odlas för sina fibrer och inte för att tillverka hasch eller marijuana, men det visste ju inte mamma.

Jag kom att tänka på detta när jag pratade med huvudredaktören för Bohusläns flora, Evastina Blomgren, i Skeppsviken i Uddevalla häromdagen.

För cannabisplantor, det kan man nämligen hitta en hel del på soptippar och andra skräpmarker- där har dom som jobbat med bohusläns flora till och med hittat exemplar av den indiska hampan, som är betydligt kraftfullare när det gäller att tillverka olagliga droger.

Att gå på soptippar och andra skräpmarker och inventera växter är ett särskilt nöje, förstår man. Där kan man hitta plantor utöver det vanliga. Till exempel så förekommer det tomatplator på samtliga av Bohusläns soptippar. Och ju skräpigare platsen är desto bättre är det förstås.

-Det finns ganska många botanister som tycker det är roligt att gå på soptippar för dom hittar så mycket ovanligt där, säger Evastina Blomgren.
Och det är inte nytt, det gjorde de gamla också. Fast dom hade så mycket bättre marker, för dom hade hamnarna.Där hanterade man stora säckar som det läckte ifrån.

-Även soptipparna har blivit tråkigare nu på grund av EU-regler som gör att de måste hållas städade.
Skräpiga soptippar är mycket roligare, tycker Evastina Blomgren.

3 kommentarer:

 1. Kul historia men stackars din mamma! Ja det här med självsådda plantor är både kul och häftigt. Här har jag hittat både solrosor och annat (säkert fåglarna) till och med en blodört en gång, men den senare var nog snarare en rotbit som följt med i någon kruka jag köpt:)) Men sådana växter får ju gärna dyka upp igen:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Spännande och trevligt inlägg.
  Små tomatplantor har jag träffat på här i rabatterna och har då misstänkt att de kommer från kompostjorden jag lägger ut.

  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera