söndag 23 januari 2011

Hönshus del I

När vi flyttade till Töllås 1987 stod det ett förfallet hönshus på den här husgrunden, som är liksom integrerad i stengärdsgården i skogskanten. Det är fortfarande cementgolv i "källarvåningen". Jag antar att de som bodde här före oss använde det som en sorts förråd. Men ovanpå källaren finns murar kvar, med små hål för mycket lågt sittande fönster. Jag minns inte alls hur det såg ut när vi flyttade in, jag minns bara att vi fick riva huset, eftersom taket var helt infallet och väggbrädorna ruttna. Husgrunden ligger strax intill trädhuset som sonen byggt.

Men, här kommer det listiga: hönshuset är fortfarande inritat på fastighetskartan, som byggnadsnämnden förfogar över. Ett hus på denna plats kräver alltså inget särskilt bygglov. Dessutom har vi i alla år betalat försäkring för ett hönshus, så nog står det där, eller hur? Man ser det bara inte.

Projekt hönshus går alltså ut på att "renovera" det gamla hönshuset som ingen längre kan se. Familjen växer i rasande fart, och alla i den yngre generationen vill umgås med varandra när de är i landet, kusinerna vill träffas, och det blir väldigt väldigt många människor på en gång, så planen är att fixa till ett externt hushåll, skilt från bostadshuset, som kan avlasta mitt hushåll, och dessutom rymma ganska många sängplatser och kök och badrum. I hönshuset. Helst väldigt billigt och snabbt, och så ska det gärna se ut som ett hönshus, förstås.

Nästa söndag, om en vecka, kommer en snickare för att kolla på murarna och se om de går att använda som grund till vårt nya höns/gästhus. Wish me luck!

10 kommentarer:

 1. Det kommer att bli kanon! Lycka till!/An ja

  SvaraRadera
 2. Lovely, perfekt med ett "hönshus" till gästerna :p
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 3. Förstår behovet av gästhus, lycka till med hönshuset!

  SvaraRadera
 4. Jaaa, jag önskar er verkligen lycka till. Förstår behovet och dessutom finns det ju redan :-)
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Du milde vilken lycka:) Det kommer ju att bli perfekt till alla som vill umgås. Om man tittar riktigt noga ser man ju att det är inte såå himla mycket som behöver renoveras:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Hoppas det går vägen.....;)
  Lycka till ;)

  SvaraRadera
 7. Fniss, jag som trodde ni hade nu levande, existerande höns som behövde inkvartering. Gästhusidén låter förträfflig, men jag tror ni ändå får vara försiktiga. Är inte bygglov strikt när det gäller användning. Jag tänker genast på alla fiskebodar i Tanums kommun (var det väl?) som folk gjort om till enkla sommarstugor. Nu får de på nöten av kommunen eftersom inga sådana tillstånd beviljas. De får inte ens ha isolering, än mindre kök och badrum. Men jag håller tummarna för ert projekt!

  SvaraRadera
 8. Hönshus skulle jag gärna ha om vi kunde bo på Fagerdala året om. Nu får jag lita till fastboende grannar när det gäller ekologiska ägg. Tyvärr drabbas de ofta av andra hönsälskare - räv, duvhök - så mitt råd är att bygga hönsgården så säker som möjligt!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 9. Ja, vi hons tackar och bockar och lovar att inte kackla for hogt.

  SvaraRadera
 10. wow det kan bli hur fint som helst.
  Jag skulle vilja ha höns med det är det där på vintern. Sedan skulle jag även vilja ha ett gäst hus och ett ute dass.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera