söndag 2 maj 2010

Kinnekulle!

Ja, det var verkligen dags. Förra gången jag gjorde en utflykt till Kinnekulle gick jag i fjärde klass i folkskolan. Det var 1962. Vi åt medhavda smörgåsar-en klasskamrat hade med sig pannkakor som alla var avundsjuka på- och tittade på en tusenårig ek.

Idag var det öppet hus i nästan varenda stuga på Kinnekulle och vi åkte till Hannu Sarenströms trädgård. Vilket ställe! Ja det vet ju alla ni som läser hans blogg också, men det var väldigt roligt att se det hela på plats.

Breda grusgångar, klippta buxbomshäckar, präktiga murar, en stram struktur- och så full blomning vid fötterna av de gamla äppelträden. Julrosor, nunneört, balkansippor. Och stenlejon och hundar och skulpturer och gamla kanonkulor.

Och jag gillar verkligen den glada tulpanen som får titta upp mitt i buxbomen. Den har varit listig och gömt sig på rätt ställe, klart den ska få vara kvar!
Och här är beviset: jag var där! Tack för mottagandet Hannu! Synd att du hade sålt slut på boken bara, jag hade tänkt köpa den... Den vackra röda stegen mot äppelträdet matchar i alla fall tulpanen.
Perfekt väder för en Kinnekullerunda, men lite knepigare att ta riktigt bra bilder.
Här är i alla fall runda timjanplantor längst ner, lavendel i samma form fast en storlek större i nästa nivå, och runda buskar av buxbom på den översta nivån. Och Vänern bakom träden. Superfint.
Och mera av de runda buxbomformerna bakom den rejäla muren. En bokhäck ner mot vägen, sedan skogen och Vänern. En fantastisk plats att bygga en trädgård på. Det var kul att få se i verkligheten, efter att ha sett så många bilder på bloggen.
Mera vårrunda: Forshems gästgivaregård.

Här kan man njuta av en otroligt god ramslöksoppa och insupa historisk atmosfär. Här har varit gästgivaregård i nästan tusen år.
På köpet kan man få okonventionellt sällskap till lunchen.
Som man kan få med sig hem, om man vill. För 50 000. Jo, det är sant, vargen är till salu.
Granne till gästgivaregården ligger Forshems kyrka. Till den här platsen kom det pilgrimer för nästan 1000 år sedan.
Takmålningarna inne i kyrkan är helt underbara. Över hela taket bilder av ansikten, med eller utan gloria på huvudet, med olika uttryck. Någon ler, en annan ser dyster ut, någon har änglavingar under hakan, en annan gloria över huvudet. En del har namn och är apostlar. Alla är omgärdade av snirkliga organiska former. Taket kan vara målat på 1600-talet, och långskeppet i kyrkan härstammar från 1100-talet.

Och sen fanns det massor, massor av hantverksutställningar, gallerier, fler kyrkor, trädgårdscafeer och ännu fler utställningar att besöka på denna vårrunda.
Imponerande!

12 kommentarer:

 1. Lyckliga du, jag har varit där på sommaren.

  SvaraRadera
 2. O vi hade verkligen tur med vädret ;-)
  Synd vi missade varann, men jag hoppas ni
  hattet himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 3. Lyckliga du! Inte lika lyckliga jag... Skulle så gärna vara där och titta på Hannus trädgård men bor liksom på fel sida av Sverige för det... Var på Kinnekulle för några somrar sedan och kan erkänna att det finns mycket vackert att titta på!

  SvaraRadera
 4. Ohh.. vilken underbar dag du har haft.
  Är lite avis måste jag säga.
  Vet ingen som är så inspirerande som Hannu en sann trägårds-nörd!!!
  Ha en bra dag
  Annika

  SvaraRadera
 5. Åh, vad jag avundas dig att få ha sett så mycket vackert! Men tiden räcker inte alltid till för allt som man vill göra:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Åh det ser härligt ut...skulle också vilja se Hannus trädgård.

  SvaraRadera
 7. Hannele- det är säkert värt en tur på sommaren också! Och det ska inte dröja 48 år till nästa gång.

  Nina- verkligen synd att vi missade varandra.Vi kom för sent till Husaby. Bor du längs vägen i Västerplana? Vilken söt by!

  Bondjänta-det finns säkert hur mycket som helst att se på din sida av landet också. Jag är där alldeles för sällan.

  Annika- Hannus trädgård är verkligen något alldeles extra. Som det bara kan bli om en verklig entusiast verkligen genomför en genomtänkt idé. Det skulle jag aldrig klara. Men fint är det!

  Monne-tiden räcker verkligen inte. Maj borde vara dubbelt så lång. Och november kunde strykas helt och hållet.

  AnnCharlotte-jag tror han har öppet en helg till, någon gågn i augusti!

  SvaraRadera
 8. VIlken trevlig guidning - Kunnekulle har jag aldrig varit i, ens som 10-åring. Hannus rykte har nått även hit - och jag gillar hans levande klot. Och sedan är det orättvist att kyrkor får ha så fantastiska dörrar...

  SvaraRadera
 9. Åh, så kul att få hälsa på hos Hannu!

  SvaraRadera
 10. Trakterna kring Kinnekulle är fantastiska! Eken stod fortfarande kvar väl? Jag har Hannus Trädgårdsvisioner uppslagen på bordet och njuter av olika bilduppslag när jag paserar. Soppa på Ramslök - oh så nyfiken jag blir!
  Hälsningar i vitsippstid

  SvaraRadera
 11. One part compost to two or three parts potting soil would be a sufficient combination.
  Due to the popularity of organic gardening, organic potting soil and
  compost are available at most garden centers. Again, using
  companion planting techniques will help your organic garden flourish.


  My web blog - shoplift

  SvaraRadera
 12. 37 kits (round that up to 9 total quart and a half kits). First, ready mixed concrete
  in Sunderland can help you get your construction job done faster.
  For faster setting concrete,
  use less water, for more workability, use more water.

  SvaraRadera