söndag 23 maj 2010

50 svala narcisser och en glödande het tulpan

Jo, jag gick ut på pingstdagens morgon och plockade 50 narcisser. Så nu är det väl bara att vänta på att det där med småkreaturen ska uppenbaras för mig.

Narcisserna och påskliljorna fanns i trädgården när vi flyttade hit, och inte så mycket mer. Den hade bestått av fruktträd i raka rader som en tidigare ägare hade sågat ner för att hindra traktens ungar från att palla äpplen. Det var vad vi fick höra i alla fall. När vi tog över var trädgården en igenbuskad gräsbacke och tre rader med stubbar.

Men narcisserna stod överallt, i stora ruggar. Det kanske var för småkreaturens skull, vad vet jag? Förutom poetnarcissen finns en dubbel variant som slår ut lite senare. Den doftar också fantastiskt.

Är det någon som vet vad denna fantastiskt flammande tulpan heter? Med persikoliknande kronblad med vackert röda kanter. Den fanns med i ett sånt där lökpaket med färgsammansatta lökar som jag köpte för några år sedan. Det tänker jag förresten aldrig göra igen- de lökväxter som till äventyrs blommade samtidigt skar sig förskräckligt i färgen. Men tulpanerna blev kvar

Och just den här tulpanen är utan konkurrens trädgårdens superstar just nu. Den glöder i solen och lyser i skymningen. Den syns på långt håll. Den står där på sin plats och förkunnar: gå ut i solen och våren, hänryckningens tid är här!

11 kommentarer:

 1. Wow! Så många poetnarcisser och nu går du i väntans tider:) Lite sorgligt med den förre trädgårdsägaren, kan inte ha varit någon lycklig människa. Ett evigt lotteri med dessa tulpaner, jag kan namnen på ett fåtal, tror aldrig jag sett din flammande tidigare.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Den förre trädgårdsägaren var egentligen två. Två gamla ogifta bröder som levde hela sina liv på gården. Jag tror att det var lite kritiskt mellan dem och buspojkarna i trakten. Verkligen synd på alla äppelträd!

  SvaraRadera
 3. Fint med de röda kanterna på tulpanerna. Jag har inte några tulpaner förutom 4-5 små vita. Ska skaffa till min vita tabatt till hösten tänker jag....
  Några äppelträd kunde de väl sparat kan man tycka....

  SvaraRadera
 4. Tur med småkreatur? Man kan inte låta bli att fundera över vad det innebär? Harar som går över till snigelkost??

  Hur som helst låter din narciss-äng som en saga - en poeticus-saga! ;-)

  SvaraRadera
 5. Tänk att kunna plocka in en sådan överdådig bukett, vilken lycka:) Har ingen aning om vad tulpanen heter men den var vacker. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Det vore trevligt att kunna hjälpa dig ang din "superstar", men icke.
  Själv har jag något liknande när det gäller de mer grälliga varianterna av de tulpaner du visar. De följde sas med huset en gång i tiden och till min förtjusning korsar färgerna på något sätt med varandra och bildar lite mer nyanserade individer också. Dessutom har jag lärt mig att älska mina "vulgo"-tulpaner som vågar sticka upp så modigt lite varstans;))!/Anja

  SvaraRadera
 7. Underbart med så många poeter i trädgården! Men inte hade jag nänts plocka dem inte....
  Vad räknas till småkreatur?
  Du får anmäla din tulpan till POM... där kanske någon vet... har också en massa röda, gula o även några snarlika din. Lustigt nog får de i regel vara ifred för hjortarna!
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 8. Först konstaterar jag att uppdateringen hos mig av när du lägger ut nya inlägg funkar inte alls. Men jag kikar ju in emellanåt så här manuellt, det är ju tur det. Jag får en känsla av att du kan plocka dessa 50 narcisser utan att det märks det minsta. Själv satte jag fem (5), denna vår (från en inomhuskruka), med förhoppning att de kommer tillbaka. Vill gärna sätta fler i höst. Jag fattar inte bröderna - om de nu inte ville ha äpplena själva (d v s sågar ner träden), kunde de väl låtit de pallande pojkarna få dem? En svensk klassiker, ju. Är inte de äppelpallande pojkarna numera en utdöende sort? Är det inte ett alldeles ljuvligt sätt att lära det uppväxande släktet att det är bra med en fruktstund om dagen?

  SvaraRadera
 9. Vilken underbar bukett...
  Här är de bråda dagar kan du tro.
  Ha det gott
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 10. Så många! Kul att träffas i verkliga livet :)

  SvaraRadera
 11. Just den pingstliljan skall det vara - den är finaste av alla.v Inte illa att kunna plocka 50 blommor.
  Kul att du kunde komma i onsdags och trevligt att se dig igår. Hoppas den amerikanska revolutionen slår rot och sprider sig.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera