lördag 27 februari 2010

From förhoppning om physalis

Det är som om de var helt olika bär, de lite bleka physalisbär som man köper i små plastkorgar på ICA och de som man plockar direkt från busken i juli, hemma i sitt eget lilla anspråkslösa växthus. Intensivt söta och aromatiska, bättre än något godis som finns att uppbringa.

Jag brukar nästan känna mig lite skurkaktig när jag knipsar av de allra mest solmogna och stoppar direkt i munnen, som om jag inte hade rätt till denna sanslöst intensiva smakupplevelse. Jag borde nog lämnat dem kvar på plantan, till familj och barnbarn istället för att frossa på detta egoistiska vis...

Jag brukar få rotade sticklingar av physalis i maj av min vän Helena i Jönköping. Det är ingen mening med att så dem, jag har försökt och det tar en oändlig tid att få fart på plantorna, men hon har en lämplig ljus källare att övervintra ett par moderplantor i. Men förra året hittade jag självsådda småplantor av physalis i växthusjorden, och en av dem har stått på fönsterbrädan i bästa sydvästfönstret över vintern.

När plantan hade ränt iväg till en meter så kapade jag den helt enkelt. Det gjorde jag i förra veckan. Och den bit som blev kvar i krukan, den blev så glad, så glad. Den har redan börjat buska ut sig. I toppen av det avkapade fanns blomanlag, och de har jag tagit bort och planterat toppen direkt i en ny kruka. Den verkar inte riktigt gilla läget. Mellansticklingen står i vatten och avvaktar. Nåja, det blir i alla fall EN physalisplanta om inget oväntat händer.
Och de kaliforniska krokodilerna har börjat röra på sig och skjuter nya små spräckliga krokodilskott. Det är ungefär ett år sen jag knyckte sticklingar från en kruka på Berkeley Botanical Garden och forslade hem i min resväska.
Ursäkta jag tjatar, men jag är helt förtrollad av bladmönstret på denna fantastiska pelargon! Och nu droppar det från taket och snön sjunker undan och snart kan vi gå utan strumpor och skor.....eller? Ja, i alla fall så är det snart slut på februari.

14 kommentarer:

 1. Jag snodde min krokodil i kommunens plantering, borde ha beskurit och planterat om den, men har fullt upp med annat. Fin är den i vart fall. Hur ser blommorna ut?
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Verkligen en läcker pelargon.
  Jag brukar knipsa skott på physalisen och sedan driva dem i fönstret under vintern.
  Lagom i februari sätter jag dem i kurka.
  Det går fortare än att så.
  Tycker visst att du är värd att ta dig ett bär och njuta alldeles själv.
  Du har ju vårdat det!!
  Fast jag känner igen mig i tanken.
  Jag brukar ha dålit samvete när jag äter upp de jordgubbar som kommer i okt. Har turen att få två gånger.
  Men då står jag lite gömd bakom en buske och äter.
  Vill någon annan ha så får de väl gå ut själva och palla några.!!
  Ha en skön kväll
  Annika

  SvaraRadera
 3. Sådär samvetsnödig blir jag med mina smultron.... alltför många år har det varit myrorna som kalasat på dem för att jag inte ätit dem i tid! Fast jag vet att sonen inte kommer på flera veckor så sparar jag på dem..... Knäppt!
  Vackra blad på den `krokodilen´....
  Ha´t himla gôrgôtt o njut av din physalis
  Nina

  SvaraRadera
 4. Inger: blommorna på min krokodil blev körsbärsröda. Men jag tycker bladen är den stora attraktionen.

  Annika: vad har du för jordgubbar som ger skörd i oktober? Måste man bo i Skåne för att kunna odla sådana? Jag kan riktigt se dig stå gömd bakom en buske och smaska jordgubbar...

  Nina: skönt att fler är lika knäppa som jag!

  SvaraRadera
 5. Ja, då blir det uppförsbacke för mig då för ajg har köt in frön av Physallis och hade tänk att så... och jag ska så, vi får väl se hur långt tid det tar :-)

  SvaraRadera
 6. Riktigt avundsjuka på dina physalis. Hm. Hur många hundra miljoner fler argument för att skaffa ett växthus behöver vi egentligen? Så varför händer det aldrig?? Livets och trädgårdens mysterier...

  Det är alltid lika uppfriskande att höra om andras framgångsrika skott-norpningar! :-D

  SvaraRadera
 7. En lektion i den högre skolans odling. Jag har förstås aldrig smakat physalis direkt från plantan -nånstans tror jag att de man köper är ungefär som vintertomaterna, tämligen maklösa i jämförelse med dem man odlar själv (jo, DET har jag faktiskt gjort i omgångar). Lycka till med nästa meter!

  SvaraRadera
 8. Låter underbart med plusgrader och Physalis. Har allllldrig prövat, men nu tror jag att jag måste. Smaken...att få gå in i växthuset och bara njuta. Tack för titten! Vi ses igen!

  SvaraRadera
 9. Håller med dig, egen physalis är toppen! Vi fick en planta för något år sedan och trots att vi inte har något växthus gav den iallfall en hel del frukt. Smarrigt! /Ruben

  SvaraRadera
 10. Vilket fascinernade bladmönster, nästan hypnotiserande:)

  Rebecca

  SvaraRadera
 11. Fascinerande ska det ju vara! :)

  Rebecca

  SvaraRadera
 12. Ja nu gör ljuset sitt och det börjar sätta fart på krukorna i fönstren,kul med tipset om physalisen.

  SvaraRadera
 13. Ja nog känns det i luften att våren är på väg.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 14. Vilka fina bilder du tar! Psyllisplantan - jag försökte förr-förra sommaren, men bären blev hann inte bli klara förrän hösten kom. Trots att jag köpte den som färdig liten planta och trots att den stod i växthus.

  SvaraRadera