söndag 21 februari 2010

Baskisk snö och Londonvår

Möta våren i Spanien? Hmmmmm. Baskien har ett milt sagt oförutsägbart klimat. Solen står högt på himlen och värmer ordentligt när den är framme, men höga berg och vindar från Atlanten ser till att klimat och temperatur kan bli något helt annat än det man förknippar med pooler och paraplydrinkar.
Det är faktiskt rätt ont om paraplydrinkar när man tänker närmare på saken. Men fantastiskt rödvin, underbar lufttorkad skinka, goda rustika gryträtter och trevliga tapas- pinxos i Baskien- är inte så dumt det heller. Och ett riktigt spännande landskap: grönt(för det mesta) och kulligt omväxlande med vassa kala bergstoppar.
Vår expedition till Baskien handlade mest om att träffa barn och barnbarn. Och vi fick lite vintersport på köpet. Just denna vecka var det faktiskt vinter i större delen av Spanien. TV-nyheterna var fulla av olika frost och snö-relaterade katastrofer.

och kälkåkning funkar utmärkt även mitt inne i byn. Sverige, det betyder å andra sidan sol och bad för mina spanska barnbarn. Tänk så konstigt det kan bli....
Lättare då att möte våren i England. Här står delar av familjen och förundras över en underbart doftande buske i en vinterblommande trädgård vid Themsen i London. Vi gjorde ett litet nerslag där på vägen hem från Baskien. Busken är vintergrön, har blanka buxbomsliknande blad, fast lite större och lite spetsigare, ett kompakt växtsätt, och så dessa vita blommor som doftar honung. Starkt, ungefär som doften av nyutslagna mahoniablommor . Dottern jobbar som trädgårdsmästare här ett par dagar i veckan, och trädgårdens anläggare och ägare hävdar att det är en sorts buxbom. Någon som vet mer?


Ängar av en sorts helleborus i samma trädgård. Underbart, saftigt, grönt.
Kan det var denna som heter grenig julros på svenska? Jag har en grönblommig i min trädgård(som rådjuren har tuggat i sig denna vinter) som heter korsikansk julros, men den är mycket kraftigare och har vassa, hårda blad.

Och vi såg rätt många blommande japanska körsbärsträd i London. Men det såg jag faktiskt redan när jag var där förra gången, i november. Jag antar att de blommar vintern igenom.
Men snödropparna, dem kan vi i alla fall hoppas på här också. Ganska snart. Det brukar inte behövas så mycket mer än att snön försvinner, så dyker de upp.

Och här, de första kameliablommorna. Rent obegripliga skönheter som blomstrar som bäst när det är bistert och kallt. Omöjliga att odla hemma, om man inte har specialtempererat växthus. Ute går de inte, det är för kallt, och inne på fönsterbrädan är det för torrt. Fuktigt och svalt ska det vara. Som England på vårvintern.


11 kommentarer:

 1. Hej!
  Vilket intressatn inlägg jag har aldrig läst så fort tror jag.
  snö i Spanien.. ??
  Julrosorna gjorde nästan att jag spillde ut vinet i datorn.

  Tack för detta
  Annika

  SvaraRadera
 2. Jag föredrar England i det här fallet, men båda resmålen har säkert varit toppen för dig. Fint och intressant!

  SvaraRadera
 3. Annika, akta datorn!!! Den trädgårdsmästrande dottern gjorde samma sak i sin nya mac förra året, och den gick hädan.Dyrt blev det.

  Inger, den engelska våren är ju helt underbar. Framför allt så finns den där när den inte finns här....

  SvaraRadera
 4. Å hopp om vår, ljuvliga bilder, längtar tills snödroppar, julrosor och allt annat dyker fram ur snön!
  Kramar Ullis

  SvaraRadera
 5. Den buxbomliknande växten kan vara Sarcococca (tror den kallas sötbuxbom på svenska).
  Hade den för många år sedan men den tillhör de växter som "försvann". Den är dåligt härdig i Sverige men har en fantastisk doft.
  Julrosen kan vara Helleborus foetidus (grenig julros) men det är svårt att avgöra säkert från bilderna. Den växer i så fall villigt hos mig. Är kortlivad men frösår sig generöst (utan att bli ogräs)och kan, om den trivs, bilda riktiga ruggar. (Bild hos mig i fotogalleriet mars/april -09. Känns igen på den lilla röda kanten).
  Eva

  SvaraRadera
 6. Busken du söker namnet på såg jag på Wisley. Namnet har jag förstås glömt.
  Kanske var vi i England samtidigt. Vi reste hem i onsdags.
  Var du på RHS utställning i London?
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Ullis, kul att du tittade in hos mig, jag blir så glad!

  Prästgårdseva:tack för info. Jag tror du har rätt om både buxbomen och julrosen, det ser ut så när jag googlar namnen. Christmas box heter den på engelska, men är, om jag förstår saken rätt inte alls någon buxbom, fast den beter sig som en sådan...Förutom blommorna och doften förstås. Insekterna var som tokiga kring den i vårsolen.

  Birgitta: Nej jag var inte på RHS-utställningeen,visste inte om den. Den fanns inte med i Time Out, där jag efter något med snödroppar och helleborus eftersom jag sett något om detta på din sida...
  Vi träffade dotter och kollade in trädgården hon jobbar med.
  Kul att du träffade på samma buske! Den måste vara en stor attraktion i alla trädgårdar den här årstiden.

  SvaraRadera
 8. Tack för vårliga London-bilderna.... då finns det iallafall en chans att våren når även hit!
  Tänk.... den är så välkommen ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 9. Ja, det är definitivt en Sarcococca, som är det latinska namnet, Christmas box i folkmun (gissar att det är för att bladen på minner om buxbom). Attans jag som hoppades på att vara först med lite plantkunskap...för en enda gångs skull.

  Vilken tur att du inte var i London dagen innan, på måndagen, då föll de snöflingor...

  SvaraRadera
 10. Trevligt inlägg!
  En äng av julrosor har jag då ALDRIG sätt. Vad läckert!

  SvaraRadera
 11. Ingen bedrift bara ren och skär njutning.
  'Ibland är även vintern fin'.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera