fredag 8 januari 2010

Fredag kl 16:45: -18,9 grader

Stackars stackars rådjuren. Jag hann inte få upp kameran imorse när de, väldigt väldigt tveksamt, drog sig tillbaka från staketet när jag öppnade ytterdörren. Det kan inte vara kul att vara rådjur när marken är täckt av is och snö och det inte sticker upp ens ett visset strå ut marken. Det finns spår efter dem överallt i trädgården. Under oxlarna har de tillbringat mycket tid, kanske med att försöka nå de bär som finns kvar på de lägsta grenarna, kanske med att försöka sparka upp så mycket snö att de finner det som ligger kvar.
Men det här måste väl ändå vara deras sista halmstrå. Murgröna. Den smakar säkert ruskigt illa och såvitt jag vet är den svårt giftig, i alla fall för människor. Den råget och hennes kid som jag träffade på just här imorse har säkert hemskt ont imagen just nu. Många gånger har jag svurit över deras aptit, men jag önskar verkligen inte livet ur dem. Jag önskar endast att de ska låta bli mina rosor och tulpaner.

11 kommentarer:

 1. Här är det just nu -20,8... Men faktiskt har inte rådjuren ännu varit så närgångna som förra vintern. Delvis beroende på att vi varit så noggranna att näta in växter förstås, men även för att vi inte haft något töväder som skapat is och skare. Det går fortfarande ganska enkelt att skrapa undan snö ända ner till gräset. Och vad gäller rådjurens matvanor i kristider vet vi att inget går säkert. Förra vintern åt de upp alla våra idegranar (giftiga!), järnek, mahonia, enar (!!) ja ALLT som vi lämnat oskyddat i tron att inget djur kunde/ville äta det... Nå, både för vår egen och djurens skull önskar vi snar höjning av temperaturen och önskar trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Jo nu har vi kallt. Längesedan termometern höll sig så långt ner på minus under så lång tid.
  Hoppas rådjuren hittar annat att äta så du får ha rosorna i fred.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Hoppas verkligen de hittar något att äta utanför din trädgård.
  Ett år åte de upp alla mina julrosor och de är också giftiga.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 4. Många far illa i kylan, både djur och människor. Hoppas dina växter klarar sig.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Ja, stackars djur ute nu...hoppas de hittade mer & godare mat i naturen.
  Ha en varm & skön helg,
  Lydia

  SvaraRadera
 6. De är säkert många djur som kämpar nu, över hela Europa. Här i England är ju fåglarna inte vana vid kyla alls. Det låter som ett helt gäng har flyttat in på vinden. Jag bävar för vad de ställer till med där, men samtidigt förstår jag att de söker lite värme.

  Jag har ingen egen erfarenhet av trädgårdsbesök i form av rådjur. Finns det något de hellre äter än tulpaner och murgröna? Något som man kan locka dem med istället? Nej usch jag vet inte, men det låter svårt att göra er båda glada.

  SvaraRadera
 7. Dom tål nog både murgröna o idegran.... Men hos mig är det fasanrestaurangen (mina kvarliggande äpplen) som har haft flest besök! Går riktiga autostrader fram till dem ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 8. Oj, idegran, enar, julrosor, ingen dålig meny. De avled i alla fall inte av murgrönan igår, för imorse kom de tillbaka efter mer. Och varför inte, den behöver faktiskt beskäras, eftersom den håller på att välta staketet.

  Camellia, fåglar på vinden låter mycket exklusivt. Du kanske kan bjuda hem folk och låtsas att det spökar? Rådjur kan säkert matas med hö och halm. Risken är väl bara att de får för sig att min trädgård är en lyxkrog året runt.

  SvaraRadera
 9. Du skriver om rådjuren så man faktisk börjar få lite medlidande med dem, trots att de inte är välkomna alls bland rabatterna! /Ruben

  SvaraRadera
 10. Ja stackars rådjur! De har kommit hit nu, till min trädgård, ligger under lärkträdet, vid dammkanten och uppe på trappstenen. Strosar vid verandan och tittar in i huset..!
  Åhh vad kallt det är för dem! Här har det varit över -30 grader!
  Ibland funderar jag på om jag ska bjuda dem av hästens hö..men de är så många så det skulle bli så kostsamt.
  JAg tänker på dem när jag somnar om kvällen, hur de försöker att sova där i den iskalla snön i kylan stax utanför.

  SvaraRadera
 11. Rådjuren kan jag tänka äta upp, de gör mycket skada, men fåglarna matar vi.

  SvaraRadera