lördag 23 januari 2010

Att överleva vintern

Nej, några fiskar fanns inte i den här lilla dammen. Som tur är. Grodor och salamandrar däremot brukar simma omkring här om sommaren. Dammen är bottenfrusen, men om man ska tro min lilla skrift om grodor, ödlor och ormar, så är det inte i dammen de övervintrar, utan under löv och stenar. Så de borde komma tillbaka igen.
Den lilla bambun -som för övrigt vägrar att bli högre än så här-ser fräsch ut. Precis som pyracanthan vid stenmuren inne i pergolan. OK så här långt.
Här är en riktig överlevare. Nötväckan är byns tuffaste. Låter sig fotograferas när de andra flyr fältet. Hon ser nog till att inte svälta ihjäl. Däremot kan tuffheten möjligen bli hennes fall, ehuru rovdjur i form av katter lurar i busken.
Denna stackare är inte längre igenkännlig. Det var en gång en korsikansk julros, innan rådjuren gav sig på den. Den brukar stå grön och vacker hela vintern igenom. Så icke längre. Den behöver nödvändigtvis inte klassas som avliden, men det lär inte bli så mycket blommat den här säsongen.
Mahonia därmot, är en riktig överlevare, och den har klarat sig från rådjur. De sticker sig kanske i mulen(heter det så på rådjur?!) på bladens vassa taggar. Den är lite känslig för vårsolen, och får ibland svarta fläckar på bladen, men blomma brukar den göra i alla lägen. Gult och underbart doftande.
Men här är det nog kört. Den lär vara bortom all räddning när den töar fram. Och inte har man någonting att skylla på heller. Den kom fram till skjuldörren, men tog sig liksom inte in. Märkligt.

9 kommentarer:

 1. Jag har inte riktigt vågat spekulera i vad som klarat sig och inte ute...går inte att se nåt heller för all snö..
  Och den är ju bra..isolerar mot den värsta kylan och skyddar mot vårsolen om den ligger kvar..
  Kanske kan du täcka mahonian med nåt..den torkar ju ut om det är tjäle och solen lyser på den, risken är väl ännu större i år än med våra vanliga blöta vintrar

  SvaraRadera
 2. Ja det är en märklig känsla att gå omkring i sin snöklädda trädgård och undra vad som lever och inte därunder i den frusna marken (man svävar verkligen mellan hopp och förtvivlan denna vinter). Synd på julrosblommorna - såvida plantan inte är av den sorten där blomstänglarna skjuter upp direkt från jorden? I så fall kan det ju bli blomning, även om bladen är väck?

  Roligt att se din nötväcka! Här hos oss är ju nötväckorna näst intill någon sorts trädgårdsmaskotar - ständigt närvarande och alltid fulla av struntprat och hyss ;-)

  SvaraRadera
 3. Mahonia är så fin, jag flyttade den till skuggsidan, bättre.

  SvaraRadera
 4. Tuff vinter men härlig trots allt.
  snön ligger hela vägen från STockhol´m och ner till oss och det är inte vanligt.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 5. Så synd på din korsikanska julros, hoppas den är vid liv under markytan. Trädgårdssoffan tror jag klarar sig utmärkt, snart kan du sitta där och sola. Dessutom är brädorna utbytbara om den är skadad. Lätt att glömma saker ute, jag är hopplös med spadar, krukor och annat. Årstiderna liksom flyter i varann, kan det vara åldern?
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Läckert med bambun! Visste de är vintergröna här, men var inte säker på hur det förhöll sig i den kylslagna nord. Otroligt med vintergröna rosor! Rådjuren är ena riktiga bärsärkar, söta men hjärtlösa. Sista bildtexten blir jag inte alldeles klok på, eller fattas det en bild? För visst kommer väl bänken/soffan att stå fin också efter att det fantastiska snötäcket klivit av? Antagligen är det jag som är korkad...

  SvaraRadera
 7. MIn bisettbamnu gillar läget, men bergsbambun jag har i kruka har jag varit dum mot, den ser mycket ledsen ut...

  SvaraRadera
 8. Tack för täckningstipset, Tesa! Jag ska försöka komma ihåg det OM det någon gång blir vår.

  Arboarkticum: nej, den korsikanska julrosen kommer dessvärre inte med några blommor från marken, de sitter-eller satt- i toppen på de vintergröna grenarna. Så den blomningen får vänta.Hälsa nötväckorna!

  Hannele:klart bättre på skuggsidan, så är det även här.

  Annika: snö i Skåne, sällsynt!

  Inger: det är inte bara trädgårdsmöbler som står kvar här heller...skönt att höra att det är fler som glömmer.

  Camellia: Nej, den stackars soffan har stått ute i alltför mycket ur och skur. Det var en ganska billig soffa från början, träet är inte av högsta kvalitet, och den blir liksom lite gisten och spröd av fukt och frost. Och bristande underhåll, måste jag nog dessvärre tillstå...

  Njut i din trädgård: Bisettbambu, det måste jag ta reda på mer om, låter spännande!

  SvaraRadera
 9. Visst hade det varit bra att ha någon att skylla på.
  Här är det ännu mera vinter idag men jag tycker det är ok.
  Ha det gott och håll värmen
  Annika

  SvaraRadera