söndag 18 oktober 2009

Vintermat

Jag begriper mig inte riktigt på makrofunktionen på min automatkamera, men här tror jag att jag lyckades. Det blev i alla fall sådär blurrigt i bakgrunden så att själva motivet syns tydligt.
Och det är oxelbär, inte rönnbär på bilden! Oxelbären är inte riktigt lika prydliga som rönnbären, de ser lite skabbigare ut och bruka sitta ganska glest.

Jag hoppas i alla fall att bären får sitta kvar ett tag till, för fåglarna gillar dem och de sitter inom synhåll från vårt sovrumsfönster.

I samma träd har skatorna byggt ännu en våning på sitt gamla bo. Det vill däremot inte fastna på någon bild, det blir bara grenar och ris och kvistar i ett enda virrvarr av alltihop. Där har de i alla fall fött upp ännu en kull med ungar i sommar, ett gäng med retsamma tonårsskator som driver katterna till vansinne.

Oxlarna är väldigt stora och säkert jättegamla, och jag är lite rädd för att de ska dråsa ner varje gång vinterstormarna drar in över Töllås. Håll tummarna för att de ska klara en vinter till!

10 kommentarer:

 1. Hej du, ju äldre träd, desto kraftigare rötter får man hoppas.

  Jag både gillar och ogillar skator. De snor all fågelmat - det gillar jag inte, de är snygga - det gillar jag.

  Ha det bra

  Marit

  SvaraRadera
 2. En väldigt fin bild. och visst är det kul att kunna kolla in fåglarna//Britt

  SvaraRadera
 3. Det är något magiskt gammeldags över oxelbär, bara ordet, hur det klingar i munnen. Jag har aldrig sett några på riktigt, så jag får tacka för din bild!

  SvaraRadera
 4. Intressant att få se oxelbär, hade ingen koll på dem tidigare. Skatbon har vi haft i olika omgångar, men jag är helst utan skator, blir pinnar överallt plus att det sägs att de skrämmer bort småfåglarna.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Dråsa ner får dom inte göra! Då blir jag ledsen...
  -Doteradi

  SvaraRadera
 6. Vilka härliga bilder, Det ser underbart ut

  SvaraRadera
 7. Marit, jag hoppas verkligen att rötterna håller! Fast det är ingen garanti. För något år sen kraschade vårt urgamla päronträd, men där står rötterna kvar. Trädet gick av på mitten.

  Britt, fåglarna är ju själva livet i trädgården på vintern, så dem vill man verkligen behålla.

  Camellia, det låter verkligen gammaldags. Oxelbär, lite tungt. Och inte pratar man väl längre om oxeltänder? Undras vad det ordet kommer ifrån.

  Inger, jag är också lite kluven till skator. Men jag har bestämt mig för att gilla dem, de är så roliga att titta på. Och katterna behöver få veta att de inte rår på allt med fjädrar.

  Maria, jag ska försöka se till att alla oxlar finns på plats när du kommer hem nästa gång!

  Tack Liz, kul att du gillar bilderna!

  SvaraRadera
 8. Skatorna är inte särsilt roliga tycker jag.
  De har ett bo här hemma också, strax utanför arbetsfönstret och i somras trodde jag att jag skulle bli tokig på dem.
  Jag har plocka lite rönnbär för att göra julgodis till fåglarna fast här får det äta äpplen ett bra tag till.
  Kul att du hittat mackrofuntionen ganska kul eller hur?
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 9. Gamla oxlar brukar vara jättevackra ... fin bild!
  /Janne

  SvaraRadera
 10. Gamla träd är det något visst med så jag hoppas era klarar ännu många höststormar.
  När det gäller skator är jag lite kluven. Tycker de gör småfåglarna så mycket ont under häckningstiden och samtidigt är de väldigt roliga att titta på. Tror att det är i någon av Karin Berglunds böcker som jag läst ungefär så här: Där skator trivs finns lyckan. Det försöker jag tänka på varje gång jag blir riktigt förargad på dessa förbaskade skator.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera