måndag 12 oktober 2009

Återkommande tema

Ringblommor måste väl ändå vara trädgårdens snällaste och gladaste blommor. Självsår sig, gror villigt och tidigt, dyker upp lite var som helst när man glömmer att rensa- och det gör man- och fortsätter att blomma, långt efter att frostnätterna slagit till.

Den blå vasen är en nostalgisk dyrgrip. Carsten Ström var granne till min morfar på skånska sydkusten där vi brukade tillbringa varje sommarlov när jag växte upp. Han var keramiker och barnboksförfattare och mina föräldrar köpte lite keramik av honom då och då. Jag minns flundror med jättestora ögon av glas, sådana delades ofta ut som presenter till släkt och vänner, och så den här fina fågelvasen som de köpte till sig själva.

Keramiken brydde jag mig inte så värst mycket om när jag var liten, men barnböckerna var jätteroliga. De handlade om de exakt likadana tvillingarna Ettan och Tvåan, häxan Gummigutta och rövaren Rabaldus och ett gäng andra figurer som bodde i ett sockerhus i en liten stad. Allt i huset var tillverkat av godis, och så snart något blev uppätet, så trollade Gummigutta fram nytt. Skurkgänget hette Svarta Hatten och Ettan och Tvåan var detektiverna som avslöjade deras skurkaktigheter.

I själva verket bodde tvillingarna i huset intill Carsten Ströms, de hette Monica och Birgitta och var mina lekkamrater. De var verkligen exakt likadana som Ettan och Tvåan. Jag minns att vi låg på mage på golvet på deras vind och bläddrade i böckerna. Jag, som var ett år äldre än dem, hade just lärt mig läsa, och det var väldigt speciellt, tyckte jag, att läsa högt för själva huvudpersonerna.

Böckerna har jag läst många gånger för mina barn, och de är utslitna vid det här laget, men vasen, den är precis lika fin. Och perfekt för ringblommor.

13 kommentarer:

 1. Tacksamt med ringblommorna...jag har ett gäng som sticker upp bland
  persiljan som finns kvar i trädgårdslandet....Man blir lite glad av dem !
  /Janne

  SvaraRadera
 2. Vilken söt historia. Ettan och tvåan... hoppas tjejerna gillade sina extranamn. Vasen är jättefin, men blir förstås ännu charmigare i och med sin lilla historia. Och ja, jag diggar också ringblommor.
  Eva

  SvaraRadera
 3. Underbar berättelse.... de böckerna har jag missat. De måste kommit under min tonårstid eller möjligen sonens. Annars har jag nog läst det mesta av barn o ungdomslitteraturen, var en trogen gäst på Trollhättans Bibliotek från 10-årsåldern. Ringblommorna är ju en färgklick ända till frosten tar dem. I år har det varit dåligt med självsådden, misstänker att någon liten mus har stulit fröna. Det växer bara mellan trampstenarna utefter rabatten ;-)
  Ha en himla skön vecka
  Nina

  SvaraRadera
 4. De böckerna verkar roliga! Fast jag vet inte om jag håller med om att ringblommor är så väldigt lätta - jag spred ut en påse i våras och fick bara ett par blommor... Måste ha valt en synnerligen olämplig växtplats.

  SvaraRadera
 5. Visst är de tacksamma de små raringarna bara inte sniglarn sätter i sig dem när de är små.
  Fint det blev i vasen.
  Underbar berättelse
  ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. Skojig vas och trevliga barndomsminnen från dig. Ringblommor påminner mig om barndomen, kan känna doften, var nog det första jag sådde själv.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Vilken fin berättelse du kan ju minnas den med glädje. Vasen är jättefin den skulle jag inte ha något emot att äga. Passar förträffligt med ringblommor i.

  Ha en fortsatt fin dag
  Gunilla

  SvaraRadera
 8. Härlig berättelse. Vad gamla saker/böcker kan få en att minnas.
  Vasens blå färg är verkligen fin tillsammans med ringblommorna.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Underbar berättlse - tänk att få läsa för en boks huvudpersoner, sådant trodde jag bara hände i sagans värld. Ringblommor är ingen favorit (fast jag älskade dem som barn), dock är din bild så pigg, glad och färggrann att jag smälter!

  ps. oerhört avis på trattisarna i förra inlägget...;-)

  SvaraRadera
 10. Hej igen, kommer du till London i slutet av November!? Är du alldeles fullbokad?, eller skulle du ha tid och lust för en fika? Lite beroende på dag för min del, men jag tycker det vore jätteroligt att träffas.

  SvaraRadera
 11. Oj, ni har visst helt olika erfarenheter av ringblommor! Möss, sniglar, missväxt, märkligt.Jag trodde att de var lika lätta överallt.
  Camellia, vad kul det skulle vara att ses i London! Jag mailar dig vilken dag som helst om mina tider och omständigheter.

  SvaraRadera
 12. Hejdu..vilken underbar bakgrundshistoria till din fina vas--kan förstå att den väcker en massa minnen varje gång den används.. Fin bild på dina oxelbär..macrofotografering e något jag hjärtans gärna sysslar med..det e roligt att krypa motiven nära..ha det så bra hälsar engelsson,

  SvaraRadera
 13. En söt historia.

  Jag har inte lärt mig dem manuella funktionerna på min kamera än. Men jag vill verkligen! Det blir så fint!

  SvaraRadera