tisdag 29 september 2009

Varning! Frost!

Inatt slog frosten till. Dags att rycka ut och rädda vad som räddas kan av dahliorna. Som alltid är de första som får sätta livet till. Det är klart i luften och alldeles stilla, så det blir nog frost inatt igen. Det är bara att plocka in de sista oskadade blommorna, gräva upp knölarna och hoppas på att mössen låter dem vara ifred i vinter.
Japanska lyktor har däremot sin riktiga storhetstid just nu. Lite frost är inga bekymmer, tvärtom, lyktorna tycks bara lysa ännu starkare i höstsolen. Jag har satt dem i ett hörn där de får husera alldeles själva. Annars kryper de lömskt omkring och infiltrerar sina grannar underifrån, i all hemlighet, och sen är den rabatten körd.
Nehej, inte blev den skrapad och målad den här sommaren heller.Och snart åker den in på vinterförvaring.I befintligt skick. Vi har nog mer kraft och energi och förhoppningsvis inga brutna nyckelben när det är dags för den första vårsolen, och första söndagsfikat i trädgården.
En väldigt bra sak med september är hummerfisket. Som startar omkring den 20 september. Då brukar nämligen våra hummerfiskande grannar och vänner få alldeles för många krabbor i sina hummertinor. Och själva får vi ungefär samtidigt alldeles för många gurkor i växthuset. Krabborna landar på vårt köksbord och hummerfiskaren får med sig ett gäng gurkor hem. En gammaldags bytesekonomi är rätta modellen.

8 kommentarer:

 1. Hoppas vi klarar oss ytterligare några nätter utan frost. Känner igen det här med trädgårdsmöbler som ej blivit fixade. Japanska lyktan lyser verkligen upp, tror jag aldrig har sett den i någon trädgård. Mums med hummer!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Frost fy sjutton det får vänta lite till minsann. Idag plockade jag en 1/2 lite jordgubbar och lika mycket hallon.
  Tack för varningen....
  Krabba är super gott
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 3. Ja nu har vi frostvarning. När jag skriver detta har vi 0,2minus kl. 22,08.
  Jag har kollat så att alla blomkrukor står inomhus i natt.nu är det bara att ställa in i förrådet för vinterförvaring. Klippa ner alla pelargonier så att de inte tar så stor plats.

  Krabbor är kalas det.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 4. Nä.... nu blir det inte mycket gjort inte!
  Vissa dagar kommer jag bara inte igång.
  Vet inte ens om jag har haft någon frost eller ej....
  Får ut o kolla krassen ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 5. Håller med dig angående Japanska lyktan - de väljer minsann sina egna vägar och man får hålla efter dem. Rejäla rötter har de dessutom! /Ruben

  SvaraRadera
 6. Härligt inlägg – trots att det förstås var tråkigt med dahliornas frånfälle. Krabbor mot gurkor låter som en fantastisk ekonomi!

  SvaraRadera
 7. Vad bra med bytes handel Ja nu gäller det att rädda det som kan räddas undan frosten//Britt

  SvaraRadera
 8. Fantastisk självhushållning och verkligt bra byte!
  Trevligt att hitta till din blogg. Och jag ska tipsa vidare till sticktokiga vänner.
  PS. Trädgårdssoffan ser faktiskt jättefin ut som den är...
  /Ann Marie

  SvaraRadera