söndag 20 september 2009

Läkning

Alvedon och ipren i all ära, men inte är de lika vackra som rosor och ringblommor och malvor! Nu kanske inte en bukett läkeväxter är det första man griper efter när man får huvudvärk eller för den delen har ont av ett brutet nyckelben, men ringblommor har man faktiskt använt i alla tider till både läkning och skönhetsvård. Vikingakvinnorna till exempel, sägs ha tvättat håret i ringblomsvatten för att få det gult och vackert.
Och som sårläkemedel har det använts i hundratals år. Och används fortfarande. Min arbetskamrat Susanne tillverkar en härlig ringblomssalva som läker små sår och allmän rödfnasighet.
Calendula officinalis är det latinska namnet. Officinalis som efternamn betyder att växten har använts till brygder och droger och mediciner av olika slag. Jag brukar knipsa kronblad av ringblommor och lägga i sallader och bröd. Ringblommorna hemma hos mig växer runt grösakslandet, och man brukar få kliva över dem när man ska skörda potatis.
Persilja innehåller sju gånger så mycket A-vitamin som morötter och fyra gånger så mycket som spenat, den är fullproppad med C-vitamin, järn och andra mineraler. Under antiken användes den som universalmedicin, och romarna betraktade den som verksamt afrodisiakum. Det där har jag faktiskt inte testat i skarpt läge, man kanske skulle göra det någon gång. Persilja istället för viagra, vilken affärsidé!
Jag använder den faktiskt som läkeväxt. Jag har nämligen lite svårt att tåla bakpulverkakor och tårtor med sockerkaksbotten och andra godsaker av den sorten. Men det är svårt att tacka nej i alla lägen. Dessutom gillar jag att baka. Men den sortens magbesvär botas snabbt och effektivt av persilja. Bara tugga lite på en färsk persiljekvist, så blir magen som ny igen. Har man dessutom persiljan i en blombukett på matbordet, så är boten nära.
Timjan finns i massor av sorter, och växer gärna i små låga prydliga kuddar. Backtimjan, thymus serpyllum, växer vilt i Sverige, och ger ifrån sig en underbar doft när man trampar på den. Den finns på en av mina favoritplatser i världen, strandstigen som leder till Skivarpsån mellan Abbekås och Mossby på sydkusten. Bakom den steniga stranden finns väl tilltrampade sanddyner som är täckta med backtimjan och andra doftande låga aromatiska örter som blommar i milda färger.
Timjan mår bra på torr och stenig mark, och jag odlar den på en platå som vi har byggt upp bakom lagårds-förlåt-klosterruinen där det är fullt av sten och tegel och annat skrot i jorden. Där har jag planterat ett tiotal sorter av timjan, och det är citrontimjan som trivs allra bäst, och som tar över om man inte hejdar den.
Timjan är slemlösande och används än idag som ingrediens i hostmediciner. Och som matkrydda förstås. Vad vore en älggryta utan timjan, lagerblad och kryddpeppar? Och i lagom mängd tillsammans med persilja, gräslök och vitlök till en crème-fraichesås som serveras till rostade grönsaker...Gott gott.
Malvor är mina favoritblommor om jag måste välja en art. Det finns så många: ettåriga, tvååriga, perenna, alla lika vackra, med kronblad som tunna sidenkjolar eller som fluffiga balettklänningar. Myskmalvan, den tvååriga, fanns i trädgården när vi flyttade hit, både vita och rosa, och de flyttar sig runt som de vill.
Och läkemalvan, Althea officinalis- marshmallow på engelska-är en så vacker perenn att man inte behöver hitta på något medicinska ändamål för att vilja ha den i en plantering. Hemma hos oss blir den två meter hög, den växer på en torr plats tvärtemot vad min örtabok rekommenderar, vilket är sankmark.
Den sägs hjälpa mot halsont och blåmärken. Jag har aldrig försökt mig på att bota krämpor med den, men blommorna är ätliga och goda och vackra i en sallad. Liksom de flesta andra malvablommor.
Unga blad av kärleksört smakar lite syrligt krispigt, och kan också hackas ner i sallad. Men det tycker jag är synd. Då blir det ju inga blommor, och de är värda att vänta på. Tycker både vi och humlorna.
Kärleksörten kom med i den här lilla katalogen mest för sitt namn, faktiskt. För kärlek, visst är väl kärlek det allra bästa läkemedlet mot allt ont, eller hur?

13 kommentarer:

  1. Usch ja-besvärligt att sova i mitellan man får. Jag försökte sortera spik första kvällen efter att ha brutit nyckelbenet men fick ge upp. Men du är inne på rätt linje med bra kost som läkemedel. Krya på dej! Tack för din kommentar!

    SvaraRadera
  2. Vad mycket lärorikt! Är backtimjan ätlig? Visste inte att det fanns svenska vildväxande – jag ser timjan som en medelhavsväxt! Mister har gjort underbara, långsamt ugnstorkade körsbärstomater med aningens timjan och olivolja på. Kan man ha i en burk i kylen och lägga i pastasåsen, salladen eller uppvärmda till vit firre. Jag hade en underbart vacker silvertimjan en säsong – sedan tvärdog den. Efter ditt inlägg undrar jag om det var för lerigt och tungfotat här. Vi har bättre tur med krukplanterade timjan.

    Gå nu inte ut för tidigt!!

    SvaraRadera
  3. Trampade kring i en timjanplantering i eftermiddags.... doftade underbart!
    Lev varsamt
    Nina

    SvaraRadera
  4. Persiljan är underskattad hos många. Jag har den i krukor i trädgårdslandet ja överallt massor. Ju nämre köket den står ju mera äter man.
    Älskar även ringblommor.
    Ha det gott
    annika

    SvaraRadera
  5. Northofsweden:sortera spik med brutet nyckelben, ingen bra idé....själv tycker jag det är svårast att köra bil och borsta tänderna.

    Jo, Camellia, backtimjan är absolut ätlig, men den vanliga kryddtimjan är mycket starkare i smaken. Om du har tung jord så kan det säkert förklara varför den inte klarar vintern. Här dör den oftare av vinterfukt än av vinterkyla.Misters körsbärstomater låter underbara!

    Nina, det är inte lätt att leva varsamt, men det kanske hjälper att ta sig en tur i en timjanplantering. Det låter lockande.

    Annika: jag försökte plantera persilja i krukor utanför ytterdörren förra året, men den blev så ynklig jämfört med persiljan i grönsakslandet, så jag hoppade över det i år. Men jag kanske hade usel jord i krukan.Men alla örter ska man egentligen ha mycket nära köket ju.

    Inger och Carina: jag tror det är så. På riktigt.Även rent medicinskt.

    SvaraRadera
  6. Jo, kärlek är bra mot nästan allt, tror jag också.
    Har fått massor med persilja i år så frysen har 'fått' en del.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  7. Det finns många nyttiga växter där ute, skulle vilja kunna lite mer//Britt

    SvaraRadera
  8. Britt, försök få tag på "Annas örtagård" av Anna Bergenström ! Den borde finnas på antikvariat om den inte har getts ut i nya upplagor. Fina bilder, roligt och nyttigt vetande och dessutom goda recept.

    SvaraRadera
  9. Vilket fint och upplysande blogginlägg kring läkning. Och tänk om man vågade använda mer av naturens läkemedel i vardagen, jag önskar att jag kunde mer om det för att själv laga till min egen sårsalva och värktablett men det är ju en hel vetenskap. Ska försöka komma ihåg att persiljan är bra mot magbesvär. Känns bra att du är tillbaka i bloggosfären igen. Det bådar gott.

    Hösthälsningar,
    U

    SvaraRadera
  10. Lärorikt och inspirerande - och jag som faktiskt har Annas örtagård någonstans i bokhyllan - får leta fram den igen!

    SvaraRadera
  11. Vackra bilder o intressant text..det tackar engelsson för o gläds åt att någon mer än jag e hopplöst förälskad i Malvor..

    SvaraRadera