söndag 19 februari 2012

Krokodilvinter

 Hej igen! Nu har Blogger äntligen piggnat till igen efter mer än en månad av allmän sjuklighet. Nu kan jag både skriva och hälsa på hos er! 
Så nu ikläder jag mig Tant Grön-kläderna, mina nya fina trädgårdshandskar och rejäla halkfria stövlar och går på visit i hönshuset. Första vintern är det.Och så här långt ser det ut att funka med Projekt Övervintring av Pelargoner.
 Krokodilerna som stått inomhus i värmen har kroknat, precis som förra året. Då fick jag be dottern i England att ta med sig en stickling för att fixa artens fortlevnad på Töllås. Den hönshus-övervintrade ser lite ämlig ut men än så länge finns det liv. Det var tre år sen jag hämtade hem den som stickling från Kalifornien, och jag vill verkligen inte mista den! Det har stått en liten fläkt i huset hela vintern, inställd på 6 plusgrader, och det har uppenbarligen funkat. Ha!

Agapanthusen som jag fick av min kollega i september ser faktiskt ännu gladare ut. Den är jag inte ett dugg orolig för.

En liten tufsig blomma har också presenterat sig på Elin-pelargonen i hönshuset. Inomhus blommar Marias amerikanska. Och Prinsessan Sandra har knopp. Tack, kära döttrar, ni sköter er!
För övrigt kan jag rapportera att det duggregnar. Jag hejar på.

6 kommentarer:

 1. Ja visst är det härligt när man äntligen kan väcka liv i sina små pellisar. Jag har jorden redo i källaren (dvs upptinad) och bara några få krukor till att tvätta - sen är jag igång!
  Eva

  SvaraRadera
 2. Undrar vad det är för krokodil du pratar om, jag har en hängpelargon med spräckliga blad som heter 'Croc-A-Day' kan det vara den tro? I så fall har jag tagit sticklingar på den i år också så du kan få av mig om din dör (om de rotar sig vill säga:))Visst är det härligt att snön regnar bort:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Monne, tack för erbjudandet, det kommer jag säkert att nappa på!
  Den som står ute i hönshuset är den som heter Crocodile, som också är hängpelargon men med lite annan färg och form på blommorna och inte så blanka blad som den Croc-a-day som jag faktiskt fick som stickling av dig för ett par år sen. Även dessa exemplar som står inomhus ser ut att vara sorgligen avlidna. Om min återstående Crocodile tar sig så kan vi byta sticklingar med varann, eller hur?
  Ja! Det tar på snön!

  SvaraRadera
 4. Hej och vad kul att du är igång igen.
  Härligt när man får ta tag i sina pellisar.
  Snart skall jag väcka mina ocså.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 5. Den där agapanthusen får mina fingrar att klia. Den klarar alltså ned till 6 grader? Hm, det är nämligen så att jag undvikit den (trots att jag tycker de är urläckra) eftersom också det milda engelska klimatet anses för kallt (dylika sorter måste under vintern in i ett conservatory, vilket vi dessvärre inte har). Men 6 grader, då kanske jag skulle kunna få en att överleva med lite hjälp av fleece.... Man undrar...

  SvaraRadera
 6. Nilla, jag har för mig att agapanthusar till och med har överlevt vintrar utomhus i Skåne, så du borde absolut klara dem hemma hos dig. Det skadar ju i alla fall inte att försöka. Det kanske inte blir som på Madeira men lite associationer kan man i alla fall få...Jag kommer aldrig att glömma en bergsvandring där i december med agapanthusar och streilitzior växande som ogräs i dikeskanten.

  SvaraRadera