lördag 18 juni 2011

Radiokrönika 16 juni.(Ber om ursäkt för stora mellanrum i texten. Teknikkrångel)

Den som lever riktigt riktigt länge kanske kan räkna med att bli uppåt 100 år. Då har man varit med om en hel del.


Det är ändå inte mycket att komma med om man jämför med många av våra växter.

Ta bara pionen som står i blom just nu och ser så ljuv och ömtålig ut. Det är en ren synvilla, kan jag säga. Pionen är en överlevare av guds nåde som klarar de flesta strapatser.

Det sägs att världens äldsta enskilda pionplanta är 700 år gammal. Sjuhundra! Den växer vid ett kloster i Kina, och den ska alltså ha stått på samma plats och sett generationer födas och dö, kejsare och dynastier komma och falla, ända sen 1300-talet. Medeltid, alltså.

Tänk vad den pionen skulle kunna berätta om den kunde tala med oss.

Här hemma kan man ofta se blommande pioner i högt gräs vid gamla övergivna tomter, som vägrar ge upp fast ingen bryr sig om dem längre.

Den här veckan är det öppna trädgårdar i Uddevallatrakten och jag hälsade på hos Kerstin Edvardsson, som har en liten villaträdgård i Helenedal. Hennes tomt är sannerligen inte övergiven, den är rena pionparadiset just nu. Hon tillhör sällskapet Trädgårdsamatörerna och hon går grundligt tillväga. Hon sår sina pioner själv. Från frö. Men då tar det ungefär sju år innan dom börjar blomma, säger Kerstin.

Men de kanske inte gror första året. Det är tålamod som krävs med pioner.

Om man tar frön från en riktigt vacker pion och försöker så dem, vet man då att det ska bli samma sort?

-Det finns ju dubbla pioner som ger frön, men oftast blir blommorna enklare, säger Kerstin.

-Men här jag jag lyckats få en dubbel ändå, säger hon och visar på en rosa, riktigt fylld pion, med 50-60 knoppar. Den är mellan 10 och 15 år gammal, tror Kerstin.
Pioner är inte särskilt känsliga för frost. De är tåliga, och står de bara dränerat så brukar de klara sig bra.
-Jag har också en vildpion, en rosenpion som blommar tidigt, och den ger väldigt mycket frö. Fröplantorna går ofta från rosdaröd till ljust rosa och kan blekna till vit också.


Det låter som om det var värt att vänta sådär en sex sju år att vänta på en sådan. Annars går det faktiskt utmärkt att inhandla en färdig pionplanta i närmaste plantskola. Men välj platsen den ska stå med omsorg. Den kanske blir kvar i sjuhundra år, vem vet.

2 kommentarer:

  1. Ja, pioner är väl värda att vänta på:) Fast vill man ha en speciell namnsort så får man nog köpa den annars kan det ju som sagt bli vad som helst:) Kerstin har en väldigt vacker trädgård med många fina pioner;) Föresten är det av henne vi fått fröna till sidenpionen som du blev så förtjust i när du var här:)) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. PÅiontiderna börjar äntligen visa sig även hos mig - men gud så segt det har varit! Trösten är att den vara kanske lite längre om inte någon värmebölja kommer och påskyndar det hela.
    Jag har också frösått en del pioner för ett antal år sedan. Nu borde de börja ge blomning snart! Nästa år, närmare bestämt!/Anja

    SvaraRadera