onsdag 27 oktober 2010

Trädgårdskrönika 10. Om favoritböcker


Hej vänner! Det blev en krönika den här veckan också, fast det satt långt inne. Det börjar bli mörkt nu.... Som vanligt sänds den i SR Väst, Cappuccino, cirka 10:40.

Allt behöver inte bli nattsvart bara för att det blir höst och vinter och kyla och mörker. Man kan läsa en bok. Hör här:

"När man ibland tvivlar på själva livet är det bra att ha en julros vid ytterdörren. Varje gång man går in eller ut påminner blomman om att det är möjligt att värma sig ett hål i iskylan-både bokstavligt och bildligt".

Det är Karin Berglund som beskriver undret med julrosen om vintern i den stora uppslagsbok som heter Din Trädgård. Hon är huvudredaktör för den här nästan femhundra sidor tjocka boken, och det är hennes texter som gör att den faktiskt går att läsa som skönlitteratur, kapitel för kapitel.

Fast det behöver man ju inte göra, även om det är lätt att fastna i textern. För boken, utgiven 1996, är ju egentligen en uppslagsbok med kataloger över växter, instruktioner om hur man beskär fruktträd, hur man anlägger och sköter en gräsmatta etcetera. Vackra foton förstås, och instruktiva teckningar.

Just citatet om julrosen finns med hos en annan av mina favoritförfattare, journalisten Lotte Möller.

Hon har lånat det citatet till ett kapitel i den lilla boken som heter Tankar om trädgården, från 1999. Där hittar man inte en enda bild, inte minsta lilla teckning, men det är väldigt underhållande läsning, och man får lära sig ett och annat därtill. Boken är upplagd som en ABC-bok, är en kåseri-/essäsamling om fenomen i trädgården, om allt från liljebaggar till grannar och trädgårdstomtar.

Det var också Lotte Möller, i en annan bok, Trädgårdens natur, som fick mig att se våra svenska trädgårdar på landsbygden i ett nytt perspektiv. I många generationer har vi ju i det här landet levat instängda i granskogens dunkel, och därför har vi skapat våra trädgårdar för att släppa in ljus, öppna upp en glänta i det mörka och skaffa utsikt över nejden. Därav alla öppna gräsmattor med utduttade buskar och enstaka träd. Man ser dem överallt när man börjar titta.

Och det här är tvärtemot traditionerna i till exempel det tättbefolkade England, där trädgården handlar om att skapa avskildhet, en skyddad plats med höga häckar, avskärmad från trafik och objudna gäster.

Norska Annemarta Borgen är en annan favorit, och då hamnar vi i slutet av 70-talet. Böckerna om hennes trädgård på Hvaler, som ligger granne med våra Kosteröar faktiskt, heter Min örtagård och Min rosengård. Och de är sprängfulla med kunskap och instruktioner om odling.

Men det roligaste är alla myter och legender om växterna. Där hittar man till exempel recept på evigt liv: det är bara att odla salvia i sin trädgård. Enligt ett gammalt arabiskt ordspråk. Självklart finns det salvia i Tant Gröns trädgård.

Annemarta Borgens egen rosengård blev förresten helt ödelagd av vattensork efter att boken var färdigskriven. Det är en sorglig historia.

Här hinner jag inte gå närmare in på den underbara boken om blommornas amerikanska grand old lady, Tasha Tudor. Eller John Seymours klassiker Självhushållning från 1976.

Inte heller hinner jag med Forums stora blombok, med korta och knastertorra beskrivningar av 2048 växter i färg. Mitt exemplar är tejpat i ryggen många gånger för att hålla ihop.

Katalogen från Impecta Fröhandel däremot, den kommer i ny version varje år som tur är.

Och tur är det också att det numera går att få tag på de allra flesta böcker på nätet, hur gamla de än är.

Så för allt i världen, kryp inte in i idet, det går att ordna en grön vinter om man bara vill.

9 kommentarer:

  1. Så är det, trädgårdsböcker klarar man sig inte utan, finns både nya och gamla favoriter. Kanske skulle jag läsa om Annemarta Borgens Min rosengård, hörde ett rykte att hon aldrig haft nån rosenträdgård... Tasha Tudor återvänder jag gärna till plus allt som Lotte Möller skrivit.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt inlägg.
    En grön vinter ser jag nu fram mot och den norska författarinnan känner jag helt plötsligt igen. Den boken har jag läst en gång men hunnit glömma. Kanske är det dags att läsa om den.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  3. Så sant så sant...härligt att läsa. Min gröna vinter består i att sortera bilder från alla trägårdar jag varit i år.
    Ja och så hinna med och inspireras till nästa år genom just böcker....
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  4. I ordered some new gardening books recently to read. They will be exciting to read over the winter, along with the comfort of rereading my old favourite ones. Like Annika, I enjoy sorting through my photos at this time of year, and also updating my spreadsheets of garden plants and flowering times.

    It is very interesting how a culture and history can influence a country's style of gardening.

    SvaraRadera
  5. Åh, vilken härlig läsning du bjuder på idag! Tack vare allt trädgårdsbloggande är vintern lika grön hos mig som hela sommaren:)
    Ha det gott
    Charlotta

    SvaraRadera
  6. Har ett helt gäng av trädgårdsböcker, men det är tre jag återvänder till igen och igen, en är "Trädgårdens Rum" av Kvant/Palmgren. Underbar mix av välskrivna funderingar kring trädgård och hands-on inspiration hur man planerar och exekuterar en välfungerande och vacker trädgård. Men nu blir jag nyfiken på Möllers böcker - även om jag har jättesvårt för trädgårdsböcker utan bilder. Trädgård ÄR visuellt, det går inte att komma ifrån.

    SvaraRadera
  7. Härligt inlägg. Lotte Möller ligger uppe på min tio i topp lista. Hon har ju skrivit en som heter Citroner, vet du vilken jag menar? Den liggar alltid framme här hemma för att jag verkligen älskar att bläddra i den.

    Ha det gott

    Tyra

    SvaraRadera
  8. Säger fantasilöst som alla andra:Härligt inlägg!

    Tasha Tudor, som jag har läst, kan för min del slänga sig i väggen! Det är hennes (nu kommer min paranoida läggning till daga;)!)fel att ALLA hatar gult i sin trädgård!/Anja

    SvaraRadera
  9. PS
    Det blev liksom ett syftningsfel - jag menar naturligtvis inte att andra är fantasilösa utan att det är jag som är det i och med att jag inte hittar på något mer eget att säga än att efterapa vad andra redan sagt;)!
    DS

    SvaraRadera